Wat we lezen en horen:
Hittegolven teisteren Europa. Orkanen beuken op onze duinen en dijken. Bosbranden verteren de Veluwe. De Randstad loopt onder. In Afrika sterven miljoenen door mislukte oogsten. Honderdduizenden soorten sterven uit. Linkse milieuactivisten en politici verkondigen een gemeenschappelijke boodschap: voor onze ogen ontrolt zich een klimaatramp, een klimaatcatastrofe. Door onze uitstoot van CO2 vernietigen we de planeet en daarmee onszelf. Volgens Greta Thunberg moeten we in paniek raken. Spreken in termen van ‘klimaatapocalyps’ of ‘klimaatcatastrofe’ is noodzakelijk. Zonder radicale maatregelen zijn we gedoemd.
Wat we te weinig doen:
In deze lezing relativeert filosoof en journalist dr. Ralf Bodelier dit alarmisme. Hij kijkt voorbij de paniekverhalen en keert terug naar wat de koele wetenschap -Our World in Data of het IPCC, het klimaatpanel van de VN- ons vertelt.
Klimaatverandering, zo stelt Bodelier met klem, is een feit. Een effectief klimaatbeleid is noodzakelijk. Maar de klimaatverandering is niet het einde van de wereld. In tegendeel. Onze sterfte zal niet toenemen en onze levensverwachting zal niet dalen. Er is vooralsnog geen reden om aan te nemen dat de Randstad onder water loopt of hongersnoden toenemen. Klimaatverandering is een probleem dat kan worden opgelost of opgevangen.
Wie voorspelt dat de ondergang aanstaande is, kent zijn feiten niet. Klimaatalarmisme is vooral nadelig: het maakt ons eerder passief dan actief. En het trekt de aandacht weg van kwesties die veel belangrijker zijn en waarvoor we ons heel wat beter in kunnen zetten.