Bijna 900 jaar regeerden de Habsburgers over Midden-Europa. Vandaag gaat de meeste belangstelling uit naar hun laatste driehonderd jaar. Dat is de tijd van de legendarische keizerin Maria-Theresia (1717-1780) haar zoon Joseph II (1780-1790) en keizer Franz-Joseph met zijn vrouw Sissi (1848-1916).
Europa kan van de Habsburgers leren
Het Habsburgse Rijk verdween met de Eerste Wereldoorlog. Maar honderd jaar later staat het weer volop in de belangstelling. In haar boek ‘Beter wordt het niet. Een reis door het Habsburgse Rijk en de Europese Unie’, trekt Caroline de Gruyter een scherp vergelijk tussen dat oude Habsburgse Rijk en de Europese Unie. Zij beschrijft wat velen al eerder opviel maar niet onder woorden wisten te brengen. Dat de Europese Unie veel kan leren van de manier waarop de Habsburgers hun volken bijeen hielden.
Kunst- en muziekkenner Elleke Schoenmakers en filosoof Ralf Bodelier nemen hun reisgezelschap een lang weekend mee door Wenen. Ze combineren in hun verhalen muziek en kunst, het denken en de invloed van de Habsburgse politiek. Denk daarbij aan het politieke protest in Mozarts Le nozze di Figaro en de gelijkheidsidealen van keizer Joseph II onder wiens bewind een einde kwam aan de lijfeigenschap. En overweeg de ruimte die joden als Gustav Mahler, Sigmund Freud, Joseph Roth en Stephan Zweig kregen onder de even katholieke als tolerante Franz-Joseph. Een keizer die door Roth en Zweig nog lang zou worden nagetreurd.

Programma
Op vrijdagmiddag begint onze ‘Inspiratiereis Wenen’ met een rondleiding op het immense Zentralfriedhof. Geen betere plaats om kennis te maken met de grootste Weense componisten. Want Mozart, Beethoven en Schubert genieten hier hun eeuwige rust, net als de familie Strauss, Falco en Udo Jurgens. Hier treffen we ook de grote politici uit de tijd van ná het Habsburgse rijk, van Karl Renner tot Kurt Waldheim. In ruwe penseelstreken schilderen we hier een eerste geschiedenis van Midden-Europa.
Vervolgens bestellen we bier en wijn in de tuin van een Wiener Weinschenke, gevolgd door de eerste Weense maaltijd en maken we uitgebreid kennis met elkaar. Met een korte rondleiding door de oude stad ronden we deze eerste avond af. Ons hotel, comfortabel, vriendelijk en uiterst Wienerisch, ligt op steenworp van de Hofburg.
Op zaterdagochtend maken we onze eerste lange wandeling. Deze draait volledig om de roemrijke geschiedenis van Wenen: de eeuwenlange regeerperiode van de Habsburgers, de wereldoorlogen en de recente geschiedenis van het kleine, moderne Oostenrijk. We duiden de vaak overweldigende architectuur en schilderen de tegencultuur uit de nadagen van de Habsburgers: die van Gustav Klimt, Karl Kraus en Sigmund Freud. We nemen ons Mittagsessen in de binnenstad, waarna er ruimte is voor een aantal vrije uurtjes.
In de namiddag treffen we elkaar weer voor een borrel, gevolgd door het avondeten waarna we op weg te gaan naar een van de vele zaterdagavondconcerten. Vooralsnog staat het Requiem van Mozart op het programma, maar die keuze ligt nog niet vast.

Zondagochtend is gewijd aan de muziek. We starten met het overweldigende Hochamt in de Stephansdom, dat elke zondag wordt verzorgd door een groot koor met symfonieorkest. Op het programma staat doorgaans een grote mis, variërend van Missa Papae Marcelli van Palestrina tot de Missa Solemnis van Beethoven. Na kaffee und kuchen storten we ons dan volledig in de muziek. Dan wandelen we van het woonhuis van Mozart en het geboortehuis van Mahler naar het Hofburgtheater en langs de vele standbeelden in de Stadtgarten. Telkens weer laten we de muziek klinken waar Wenen zo beroemd om werd.
Na het Mittagsessen duiken we in de Kapuzinergruft, met de de graven van 147 keizers, hertogen en andere edelen uit de familie Habsburg. Omdat de Habsburgers hier sinds de vroege 17e eeuw hun rust vinden, is een wandeling door de Kapuzinergruft vooral een wandeling door de kunst: van de late middeleeuwen, het classicisme, de barok en rococo naar de moderne tijd. De zondagavond brengen we, hoe kan het ook anders, door in een restaurant annex Biergarten.
Maandagochtend maken we ons dan op om Wenen weer te verlaten. Na het ontbijt en een laatste wandeling door het Museumskwartier, reizen we af naar het vliegveld van Wenen in Schwechat.

Prijzen en tijden
In 2023 staan twee inspiratiereizen naar Wenen op de agenda
Vrijdag 26 mei – maandag 29 mei 2023
Vrijdag 15 sept. – maandag 18 september 2023 (vol)
De prijs is 590 euro.
In dit bedrag is álles inbegrepen, behalve:
* De vliegreis van Eindhoven naar Wenen en terug. Check bij Skyscanner de actuele prijzen….
* Voor bier, wijn en andere drankjes maken we een gezamenlijke drankpot.
Interesse? Neem contact op met Elleke Schoenmakers.
elleke@curicos.nl