Van Mozart tot Stefan Zweig. (Muziek en politiek bij de Habsburgers)

Bijna 900 jaar regeerden de Habsburgers over Midden-Europa. Vandaag gaat de meeste belangstelling uit naar hun laatste driehonderd jaar. Dat is de tijd van de legendarische keizerin Maria-Theresia (1717-1780) haar zoon Joseph II (1780-1790) en keizer Franz-Joseph met zijn vrouw Sissi (1848-1916).

Europa kan van de Habsburgers leren

Het Habsburgse Rijk verdween met de Eerste Wereldoorlog. Maar honderd jaar later staat het weer volop in de belangstelling. In haar boek Beter wordt het niet. Een reis door het Habsburgse Rijk en de Europese Unie, trekt Caroline de Gruyter een scherp vergelijk tussen dat oude Habsburgse Rijk en de huidige EU. Zij beschrijft wat anderen eerder al opviel, maar niet onder woorden wisten te brengen. Dat de Europese Unie veel kan leren van de manier waarop de Habsburgers hun volken bijeen hielden.

De inspiratiereizen voor 2024 zijn
Vrijdag 6 juni – maandag 10 juni 2024
Vrijdag 26 september – maandag 29 september 2024

Kunst- en muziekkenner Elleke Schoenmakers en filosoof Ralf Bodelier nemen hun reisgezelschap een lang weekend mee door het Wenen van de Habsburgers. Ze combineren in hun verhalen muziek, kunst en filosofie met de invloed van de Habsburgse politiek. Denk daarbij aan het politieke protest in Mozarts Le nozze di Figaro of de verlichtingsidealen van keizer Joseph II onder wiens bewind een einde kwam aan de lijfeigenschap. Denk ook aan de ruimte die joden als Gustav Mahler, Sigmund Freud, Joseph Roth en Stefan Zweig kregen onder de even katholieke als tolerante Franz-Joseph. Een keizer die door Roth en Zweig nog lang zou worden na getreurd.

Programma

Op vrijdagmiddag begint de ‘Inspiratiereis Wenen’ met een rondleiding op het immense Zentralfriedhof. Geen betere plaats om kennis te maken met de grootste Weense componisten. Want Mozart, Beethoven en Schubert genieten hier hun eeuwige rust, net als de familie Strauss, Falco en Udo Jurgens. Op het Zentralfriedhof treffen we ook de grote politici uit de tijd ná het Habsburgse rijk, van Karl Renner tot Kurt Waldheim. In ruwe penseelstreken schilderen we hier een eerste geschiedenis van het rijk en daarmee van Midden-Europa.
Vervolgens bestellen we bier en wijn in de tuin van een Wiener Weinschenke, gevolgd door de eerste Weense maaltijd en maken we uitgebreid kennis met elkaar. Met een korte wandeling door de oude stad ronden we deze eerste avond af. Ons hotel, comfortabel, vriendelijk en uiterst Wienerisch, ligt op steenworp van de Hofburg.

Op zaterdagochtend ontbijten we samen, spreken de dag door en maken we onze eerste lange wandeling. Deze draait volledig om de geschiedenis van Wenen: van de pestepidemieën in de 17e eeuw tot de val van het rijk in de Eerste Wereldoorlog. We duiden de overweldigende architectuur en schilderen de tegencultuur uit de nadagen van de Habsburgers: van Gustav Klimt, tot Sigmund Freud. We nemen ons Mittagsessen in de binnenstad, waarna er ruimte is voor een aantal vrije uurtjes.
In de namiddag treffen we elkaar weer voor het avondmaal waarna we op weg te gaan naar een van de vele zaterdagavondconcerten. Soms staat het Requiem van Mozart op het programma, dan weer liederencyclus van Schubert of de Slavische dansen van Dvorak.

Kapuzinergruft

Zondagochtend is gewijd aan de muziek. We starten opnieuw met een gemeenschappelijk ontbijt waarin we de dag doornemen. Wat volgt is een korte rondleiding door het centrum met daarin onder andere de Volksgarten en het Mozarthuis. Na tien uur schuiven we dan aan bij overweldigende Hochamt in de Stephansdom, dat elke zondag wordt verzorgd door een groot koor met symfonieorkest. Op het programma staat doorgaans een grote mis, variërend van Missa Papae Marcelli van Palestrina tot de Missa Solemnis van Beethoven. Vervolgens wandelen we naar de Donau voor een uitgebreide lunch. Telkens weer laten we de muziek klinken waar Wenen zo beroemd om werd.
Na het Mittagsessen is het programma facultatief. Sommigen zullen liever op eigen gelegenheid door de stad willen wandelen. Met wie echter wil, duiken we in de Kapuzinergruft. Dat is de morbide begraafplaats van 147 keizers, hertogen en andere edelen uit de familie Habsburg. De zondagavond brengen we, hoe kan het ook anders, door in een restaurant annex Biergarten.

Maandagochtend maken we ons dan op om Wenen weer te verlaten. Na een laatste gezamenlijke ontbijt en een, eventuele, korte wandeling door het Museumskwartier, reizen we af naar het vliegveld van Wenen in Schwechat.

Prijzen

De prijs is 690 euro.

In dit bedrag is álles inbegrepen, behalve:
* De reis naar Wenen en terug. Check voor de vliegreizen bij Google Flights of Skyscanner de actuele prijzen. En voor de treinreizen (in één rit van Dusseldorf naar Wenen) bij de Deutsche Bahn.
* Bovendien maken we een gezamenlijke drankpot. Wat we innemen verrekenen we later via een tikkie

Interesse? Neem contact op met Elleke Schoenmakers.
elleke@curicos.nl