Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Verse abdijsessies in 2025

Oorlogen, bevolkingsgroei, klimaatverandering, fake news… Nieuws- en sociale media vertellen ons dagelijks over de uitdagingen waar de wereld voor staat. Hoe wapen je je tegen de eindeloze stroom zorgwekkende berichten? Hoe zorg je dat je jezelf en mensen om je heen blijft inspireren met hoop, daadkracht en vertrouwen? Hoe hou je jezelf mentaal gezond?

Tijdens 48-uurs Abdijsessie in een Brabants of Limburgs klooster word je opgeladen met een optimistisch en daadkrachtig wereldbeeld. Je overnacht in een eenvoudige kamer of kloostercel. Je eet mee met de pot: eenvoudig, voedzaam en doorgaans vegetarisch. En je leert om mondiale problemen en oplossingen in een breed historisch perspectief te zien. Bovendien begrijp je hoe de media onze blik op de werkelijkheid vormgeven. Na afloop weet je hoe je je inspiratie en nieuwe inzichten over kunt brengen op publiek, collega’s, leerlingen of partners.

Daarnaast organiseren we een bijzondere mix van Abdijsessie en Inspiratiereis in het Duitse Roergebied. Deze verrassende metropool maakte in 40 jaar tijd een omwenteling door van vies, zwart en grauw naar groen en cultureel. Meer informatie over deze Abdijsessie/Inspiratiereis ‘Het Roergebied roept’ vind je hier.

Kloosters en abdijen
De Abdijsessies vinden plaats in meerdere kloosters. Soms zijn we te gast bij ‘Regina Carmeli’, het klooster van de Zusters Karmelietessen in Sittard. Soms verblijven we bij de Cisterciënzer-monniken van de Trappistenabdij Koningshoeven nabij Tilburg. Al evenzeer voelen we ons thuis in de Abdij van Berne van de broeders Norbertijnen in Heeswijk Dinther.

Abdijsessie 1: het gaat beter met de wereld dan je denkt
In deze sessie buigen we ons eerst over de data rond vooruitgang. We tonen aan dat de wereld er op tal van thema’s fors op vooruit is gegaan. Onze levensverwachting blijft maar stijgen, we lossen het ene milieuprobleem na het andere op en zetten -in rijke landen- inmiddels interessante stappen richting herstel van onze biodiversiteit en minder uitstoot van CO2. Vervolgens buigen we ons over de vraag waar ons sombere beeld van de wereld vandaan komt en analyseren de rol van de media. We eindigen met een onderzoek naar onze waarden. Want spreken over vooruitgang is ook spreken over wat we belangrijk vinden. Wat zijn onze waarden en hoe communiceren we met mensen die anders in de discussie staan? In deze Abdijsessie besteden we ook aandacht aan onze omgeving. Wat betekent het om in een klooster te leven?

Abdijsessie 2: Van heksenjacht tot homohuwelijk
In deze Abdijsessie verleggen we onze aandacht naar onze veranderende ideeën over maatschappelijke thema’s als mensenrechten, homoseksualiteit, veiligheid en geweld, We leggen de morele lat steeds hoger. In 1990 betekende ‘een veilige omgeving’ dat je gevrijwaard werd van overvallers en messentrekkers. Vandaag betekent ‘een veilige omgeving’ dat je ook gevrijwaard bent van pesten of onwelgevallige meningen. We laten de drijfveren achter deze verschuiving zien en verkennen veranderingen in het morele denken van onszelf en mensen om ons heen. En we proberen de tegenkrachten te begrijpen – zoals in het Rusland van Putin – die deze vooruitgang teniet willen doen.

Programma
De 48-uurs Abdijsessies beginnen om 15.00 uur ’s middags en eindigen twee dagen later, wederom om 15.00 uur ’s middags. Ze bestaan uit meerdere minicolleges, inspiratiesessies, gesprekken, korte wandelingen, film, avondmaaltijden, ontbijt, lunch, koffie en, natuurlijk, abdijbiertjes. De groepen bestaan uit ongeveer twaalf personen. De kamers zijn allen eenpersoonskamers. Uit respect voor de gastvrijheid van de religieuzen nemen we deel aan enkele vieringen.

Prijs en aanmelden
Meedoen aan de Abdijsessies kost 575 euro all in, Aanmelden voor de sessies in Tilburg en Heeswijk Dinther kan door een e-mail te sturen naar: info@curicos.nl Of door te bellen met Ralf Bodelier op 06 418 17372.

Tijdens de Abdijsessies willen we…

  • begrijpen waaróm we doorgaans zo’n somber wereldbeeld hebben
  • ondervinden hoe sociale en gevestigde media ons humeur bepalen.
  • leren achterom te kijken
  • ons verdiepen in enkele grote problemen: honger, armoede, oorlog & geweld, klimaatverandering, verlies aan biodiversiteit, populisme, fake news en complotdenken.
  • samen oefenen in het ontdekken van relevante oplossingen voor deze problemen
  • zoeken naar en opnieuw benoemen van onze eigen rol in de samenleving
  • ons laten aansporen tot moed en vertrouwen, ook op momenten dat alles tegen zit.


Over de sprekers

Ralf Bodelier was leraar geschiedenis, studeerde theologie en promoveerde als filosoof. In 2020/2021 liep hij – een ”omgekeerde kruistocht’ van Jeruzalem in Israel naar Bouillon in België.. Zijn specialiteit is kosmopolitisme. In 2022 verscheen zijn vijfde boek over dit thema: ‘Lang Leve de Mens. Redden we het ook met tien miljard?‘ 
Ralf doceert aan onderwijsinstellingen variërend van ‘zwarte’ basisscholen tot de Erasmusuniversiteit. Daarnaast schrijft hij essays en opiniestukken voor landelijke en regionale dagbladen.

Mirjam Vossen is sociaal geograaf en gepromoveerd mediawetenschapper. Ze houdt zich intensief bezig met de vraag hoe de media ons beeld van de wereld beïnvloeden. Haar specialiteit is framing. Mirjam helpt organisaties en bedrijven bij het communiceren over maatschappelijk gevoelige onderwerpen. Ze onderzocht voor hen de framing van onder meer armoede, migratie, achterstandswijken en kernenergie. Tijdens de Abdijsessies laat Mirjam zien hoe de media ons beeld van de werkelijkheid bepalen en hoe we ons daartegen kunnen wapenen.

Felix Meurders is radio- en televisiepresentator. Op Radio3 had hij programma’s als ‘de Meurders Methode’ en voor televisie maakte hij onder meer Kassa! en De Leugen Regeert. Op dit moment presenteert hij het zaterdagse Radio5-programma FM op 5.
Felix is verbonden aan The Hunger Project en zet zich in voor thema’s als honger, armoede en klimaatverandering. Tijdens de Abdijsessies helpt hij ons met het onder woorden brengen van nieuwe inzichten, via kleine interviews en lagerhuis debatten.

Sfeer proeven?

Deelnemer Pieter Bon maakte tijdens zijn verblijf de podcast ‘Kloosterdagen’ voor Omroep Tilburg.
Hier kun je hem beluisteren.

Fotogalerij

Dit zeggen onze deelnemers