Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Kunst & Katholiek in Aken en zuidelijkst Limburg

Inspiratiereis Kunst & Katholiek in zuidelijkst Limburg:
20, 21 & 22 juni 2025
22, 23 & 24 augustus 2025
3, 4 & 5 oktober 2025
Prijs: 490 euro
Aanmelden: info@curicos.nl

Van romaans, gotisch en barok, tot expressionistisch en minimalistisch: prachtige uitingen van katholieke kunst liggen op amper vijf kilometer van elkaar. De Dom van Aken, de Catharinakapel in Lemiers en abdij Benedictusberg in Mamelis. In dit uiterste puntje van Limburg, en nét over de grens in Duitsland, reizen wij samen drie dagen door twaalf eeuwen katholieke cultuur.

We wandelen, kijken en luisteren. We laten ons betoveren door het mooiste dat katholieke kunst, muziek en architectuur ons te bieden heeft. Wanneer katholieke theologen ergens niet aan twijfelden, dan was het wel aan het belang van architecten, schilders en componisten. Kunst, zo vonden zij, vertelt ons wat we moeten denken en doen om betere mensen te worden; om het goede na te streven en het kwade na te laten. Kunst kan ons helpen om menswaardig te leven én om menswaardig te sterven. Wat kunnen wij vandaag nog met deze oude katholieke beelden en muziek? Meer dan we denken, zo blijkt.

Vrijdag: 30 eeuwen Aken
Na het middaguur arriveren we in Aken. Ons domicilie is de Bisschoppelijke Academie in het centrum van de stad. We checken in en maken kennis met elkaar. Na een korte inleiding over de geschiedenis van Aken gaan we meteen op pad voor een stadswandeling.
Na het avondeten storten we ons in het leven en de betekenis van Karel de Grote (742–814). Voor de een is Karel de grootste Middeleeuwer, voor de ander een wrede veroveraar en godsdienstfanaat. En voor beiden de opdrachtgever voor de bouw van de prachtige Akense Dom, een voorafspiegeling van het Hemelse Jeruzalem, waarin Karel nu al 1200 jaar begraven ligt.

Zaterdag: Centre Charlemagne en de Akense Dom
We trappen af met een lezing over beroemde ‘Aachener Dom’, werelderfgoed van Unesco. Vervolgens wandelen we weer naar het centrum van Aken en bezoeken het Centre Charlemagne, het splinternieuwe, multimediale museum over de rijke geschiedenis van de stad. Na de lunch zijn er een aantal vrije uren, tot we om 16.00 worden verwacht bij de Dom voor een rondleiding. Het gebouw is overweldigend in zijn schoonheid en culturele stapeling van eeuwen aan romaanse, gotische en barokke architectuur. Na Jeruzalem, Rome en Santiago was Aken de belangrijkste bedevaartplaats in Europa. Na de rondleiding genieten we van ons avondeten op de Markt en heffen het glas.

Zondag: Lemiers, Benedictijnenkerk en Catharinakapel
Na het ontbijt oriënteren ons op de verhouding tussen kunst, katholicisme en het goede leven. Tegen elf uur steken we de grens over en bezoeken we het ‘museum Vaals’ met haar oneindige collectie heiligenbeelden. Aansluitend lunchen we in de ‘Zwarte Madonna’.

In de vroege middag arriveren we bij de abdij Sint Benedictusberg in Mamelis. Monnik en architect Dom van de Laan (1904– 1991) ontwierp een verstild klooster in de traditie van de Bossche School. In de kerk komen vijftien Benedictijnse monniken acht keer per dag samen om te bidden. We schuiven aan bij de Noon, dompelen ons onder in het gregoriaans en hebben alle tijd om de architectuur van Van de Laan op ons in te laten werken.

In Oud-Lemiers ligt de romaanse Catharinakapel uit 1150. In 1978 toverde Hans Truijen (1928–2015) het interieur van de kapel om in een expressionistisch ‘totaalkunstwerk’. Wie hier binnenkomt, wordt overspoeld door een explosie aan kleur. We laten ons meenemen door het verhaal achter het kunstwerk. We draaien muziek uit de jaren dat Truijen hier werkte. Van Vladimir Vavilov tot Ekseption. En we vragen ons af welke betekenis de religieuze symboliek in deze kapel -water, moeder, lijden, apocalyps, verlossing…- vandaag nog voor ons heeft.

Onze inspiratiereis ‘Kunst en Katholiek in zuidelijkst Limburg’ eindigt met een diner in het bedevaartsoord Wittem. Rond acht uur nemen we dan afscheid van elkaar.

 Praktische informatie

* Een reis door Kunst & Katholiek in het zuidelijkst punt van Limburg duurt drie dagen. Ze start op zaterdag om 15.00 uur in Aken en eindigt op zondag rond 20.00 uur in Wittem.
* Het aantal vrienden per reis is 9 tot 12.
* Prijs van deze inspiratiereis is € 490 euro in een tweepersoonskamer. Voor verblijf in een éénpersoonskamer betaal je 30 euro extra.
* Voor drankjes maken we een gemeenschappelijke pot. Na afloop rekenen we af met een tikkie.
* Bij ons verblijf in de Bisschoppelijke Academie is gelegenheid tot parkeren.. De Academie ligt op vijf minuten van Aachen Hauptbahnhof en is prima te bereiken via het openbaar vervoer.

Over ons
De reis is in handen van theoloog en filosoof Ralf Bodelier samen met kunst- en muziekkenner Elleke Schoenmakers óf sociaalgeograaf Mirjam Vossen.
Ralf Bodelier, opgegroeid tegenover de Catharinakapel in Lemiers, duidt niet alleen de gebouwen en de kunstwerken, hij betrekt ons ook in de levens van de makers, van Karel de Grote en Dom van de Laan tot Hans Truijen.
Elleke Schoenmakers neemt ons mee in de muziek uit de perioden waarin de dom, het klooster en de kapel zijn gebouwd.
Mirjam Vossen dompelt ons onder in het ontstaan van de stad Aken.
Samen stellen we de vraag hoe religieuze kunst ook ons vandaag nog kan inspireren

Interesse?
Stuur een mailtje naar info@curicos.nl (en abonneer je op onze CuriCos-nieuwsbrief)

Dit zeggen eerdere deelnemers:

Sjonge, wat een heerlijk, intens, educatief, verrijkend weekend! Dank aan jullie allemaal voor de mooie kennismakingen en gesprekken, en speciale dank voor @Ralf Bodelier en @Elleke Schoenmakers voor de super organisatie! Top!! (Yvonne Cransveld)

De kracht van het woord, van het het beeld van een begeesterde verteller begeleid door bijzondere muziek, en van de ontmoeting samen met zulke mooie mensen: het was een prachtig weekend.
Dankjulliewel. (Ingrid Verhoef)

Ongelooflijk genoten lieve Ralf en Elleke. Heel knap hoe jullie uitgekiend en liefdevol kunnen inspireren! Ik leerde: zoals ons mensbeeld verandert, verandert ons godsbeeld. Kan ik weer op vooruit! (Odette Reydon)

Deelnemer Dago de Werd maakte deze ‘minidocumentaire’ tijdens de reis van 17-18 augustus

Deelnemer Leo Hauben, maakte deze impressie tijdens onze inspiratiereis van 24-25 augustus 2024