Parijs 2025:
Vrijdag 2 mei – zondag 4 mei 2025
Vrijdag 12 september – zondag 14 september 2025
Interesse? Mail info@curicos.nl
De Poolse Frédéric Chopin, de Franse Simone de Beauvoir en de Britse Oscar Wilde: al járen zijn ze dood en begraven. Toch weten ze ons tijdens ontdekkingstochten door de wijk Montmartre en over de cimetières van Montparnasse en Père-Lachaise opnieuw te bezielen. Tijdens deze inspiratiereis trekken we door de Franse en Europese cultuur zoals maar weinigen deze ooit zagen.
Vrijdagmiddag treffen we elkaar in een hotel bij Porte Clignancourt en wandelen we naar heuvel Montmartre. Nabij de wijngaard Clos Montmartre schenken we wijn, nemen een hapje, maken we kennis met elkaar en wandelen vervolgens door de oude wijk.
Het rebelse Montmartre
Op Montmartre stonden bordelen, kunstenaars en anarchisten ooit garant voor het het meest rebelse plekje van Europa. Hier woonden en werkten onder meer Eric Satie, Vincent van Gogh en Pablo Picasso. De gebroeders Pathé begonnen er hun filmimperium bovendien startte op Montmartre het eerste socialistische experiment ter wereld: de Commune van Parijs. In de banken van de Sacré-Cœur bespreken we hoe conservatieve katholieken met de bouw van deze triomfalistische kerk de Commune smoorden. Vervolgens dineren we in uitstekend restaurant op een Monmartriaans plein.

Op ontdekkingstocht over Père-Lachaise
Zaterdagochtend ondernemen we een spannende ontdekkingstocht over de begraafplaats Père-Lachaise. Kunst- en muziekkenner Elleke Schoenmakers vertelt over de erfenis van Bizet tot Becaud. Ralf Bodelier reconstrueert de roemruchte geschiedenis van Parijs en daarmee van Europa: van de veldtochten van Napoleon tot de aanslag op Charlie Hebdo. We lunchen in een bistro om de hoek van het kerkhof en komen elkaar zes uur later weer tegen in een verrassend restaurant bij Porte Clignancourt.
Zondagochtend trekken we opnieuw door de geschiedenis van Europa, ditmaal via het kerkhof van Montparnasse. Bij het graf van Alfred Dreyfus staan we stil bij de affaire die Frankrijk aan de rand van de afgrond bracht. We leren waarom Frédéric Auguste Bartholdi het Vrijheidsbeeld in New York ontwierp en verbazen ons over de onstuitbare vernieuwingsdrang van autobouwer André Citroen.
Vervolgens scharen we ons om de graven van Serge Gainsbourg en Camille Saint-Saëns, waar we ons verdiepen in het liefdesleven van de grootste dandy in de Franse popmuziek en in de persoonlijke tragiek van componist achter de Danse macabre. We sluiten het weekend af met een uitgebreide Italiaanse lunch.
Praktische informatie

Een Parijsreis duurt drie dagen. De reis start op vrijdagmiddag in een hotel nabij Porte Clignancourt en eindigt zondagmiddag in een restaurant in Montparnasse. De reizigers zorgen zelf voor hun vervoer naar Parijs en terug. Bij voldoende animo organiseren we gemeenschappelijk transport.
De prijs voor deze reis is 495 euro
* Dat is inclusief overnachtingen in een tweepersoons-kamer, ontbijt, lunches en diners, metrokaartjes, lezingen, rondleidingen en een speciaal voor deze reis geschreven inspiratieboekje…
* Dat is exclusief de drankjes. Daarvoor maken we een gezamenlijke drankpot. Die verrekenen we na afloop met een tikkie.
Het minimale aantal vrienden per reis is 8, het maximale is 12. Meer informatie en aanmelden: mail naar info@curicos.nl
Dit schreven onze vrienden na afloop van het Parijse Inspiratieweekend:
Jacqueline & Henk: ‘We hebben genoten van jullie verhalen en de gezelligheid. Het was TOP! Dank en wie weet in..’
Klaar: ‘Elleke, je bent charmant & fantastisch in wat je vertelt. Ga nog lang hier mee verder en we zien elkaar. Dank.’
Eric: ‘Ralf, dank voor je aangename gedrevenheid en interesse. Op naar Wenen. Elleke, genoten van je enthousiasme en onze fijne ontmoeting.’
Rob & Ingrid; ‘C’etait formi- formi- formidable! Hartelijk dank voor de ongelooflijk inspirerende verhalen, waarmee jullie een prachtige link leggen tussen verleden, heden en het grote drama van al die individuen. Paris n’est pas inconnu jamais! Het smaakt naar meer.’
Bram & Liesbeth: ‘Wat een heerlijk weekend, geschiedenis omlijst met muziek en verhalen. We gaan ‘gevoed’ weer terug. Veel dank.’
Nico de Beer, reisvriend in mei 2018,
schreef over zijn deelname de mooie column
‘De stille getuigen van de geschiedenis’