Waarom Felix – optimist tot in de kist – het soms ook somber inziet

Het was geen toeval dat radiolegende Felix Meurders zich zes jaar geleden aansloot bij World in Progress. Als ‘optimist tot in de kist’ voelde hij zich meteen thuis bij het vooruitgangsdenken van de organisatie. Terwijl de journaals, de kranten en de nieuwe media de nadruk legden op de uitzonderingen, keek World in Progress tenminste naar de langlopende trends. En die waren helder: minder armoede, minder ongelijkheid en, vooral, minder oorlog en geweld. Vrolijk nam Felix de deelnemers aan de Abdijsessies onder handen. Waar kwamen hun sombere beelden toch vandaan? Waarom was het telkens weer zo moeilijk om over de uitzondering heen, naar de regel te kijken?

Dat veranderde na 24 februari. Ook Felix had de Russische inval in Oekraïne niet verwacht, laat staan de massamoorden en verwoestingen die de legers van Poetin aan zouden richten. Bovendien is het een oorlog die ons allemaal raakt. Zo vergroot ze de voedselonzekerheid in de hoorn van Afrika, omdat de Russen de uitvoer van Oekraïens graan blokkeren. En dan is er de economische schade wereldwijd. Felix Meurders ziet het aan zijn fors gestegen energierekening. Hij kan de hoge kosten voor stroom en gas nog wel dragen, maar vreest dat veel huishoudens die niet meer op kunnen brengen.

Van optimist tot in de kist, naar pessimist tot in de kist? Nou nee. ‘Elk nadeel hep zijn voordeel’, citeert Felix voetballer Johan Cruijff. Zonder ook maar iets af te willen doen aan alle ellende die Poetin nu veroorzaakt, ziet hij ook dat we nu veel meer vaart zetten in het beëindigen van onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Helaas zullen we tijdelijk wel meer kolen gaan verstoken. Maar stond het terugdringen van olie en gas tot nu toe in het teken van een veranderend klimaat, nu komen er ook dwingende geopolitieke redenen bij. Ook doet het hem goed dat de Europese Unie standvastiger dan ooit opereert. Hing het voortbestaan van de EU de afgelopen decennia nogal eens aan een zijden draadje, vandaag groeien Europese landen meer dan ooit naar elkaar toe.

En dan is er de hartverwarmende opvang van Oekraïense vluchtelingen. Het kan dus wel; snel, vastberaden en barmhartig handelen in een vluchtelingencrisis. ‘Nu maar hopen’, zegt Felix, ‘dat we die aanpak ook gaan hanteren voor vluchtelingen van andere continenten.’ Dat Felix Meurders minder optimistisch is dan voor 24 februari, weerhoudt hem er overigens niet van om vrolijk en handenwrijvend de Abdijsessies van september en november te leiden. Want ook in tijden van oorlog blijft het belangrijk om voorbij het nieuws te kijken en op zoek te gaan naar trends.

Abdijsesessie 1. Inspireren met hoop en vooruitgang: Woensdag 21 september tot vrijdag 23 september. Abdij van Berne, Heeswijk Dinther

Abdijsesessie 2. Van heksenjacht tot homohuwelijk. Woensdag 16 november tot vrijdag 18 november 2022. Klooster Regina Carmeli, Sittard. (Bij deze abdijsessie krijgen deelnemers voorrang die Abdijsessie 1 al volgden.)

Klik hier voor meer informatie.