Abdijsessies in 2024

Oorlogen, bevolkingsgroei, klimaatverandering, fake news… Nieuws- en sociale media vertellen ons dagelijks over de uitdagingen waar de wereld voor staat. Hoe wapen je je tegen de eindeloze stroom zorgwekkende berichten? Hoe zorg je dat je jezelf en mensen om je heen blijft inspireren met hoop, daadkracht en vertrouwen? Hoe hou je jezelf mentaal gezond?

Tijdens 48-uurs Abdijsessie in een Brabants of Limburgs klooster word je opgeladen met een optimistisch en daadkrachtig wereldbeeld. Je overnacht in een eenvoudige kamer of kloostercel. Je eet mee met de pot: eenvoudig, voedzaam en doorgaans vegetarisch. En je leert om mondiale problemen en oplossingen in een breed historisch perspectief te zien. Bovendien begrijp je hoe de media onze blik op de werkelijkheid vormgeven. Na afloop weet je hoe je je inspiratie en nieuwe inzichten over kunt brengen op publiek, collega’s, leerlingen of partners.

Het gaat beter met de wereld dan je denkt 2024 Woensdag 13 november - vrijdag 15 november. Abdij van Koningshoeven, Tilburg

Van heksenjacht tot homohuwelijk 2024 Woensdag 27 november - vrijdag 29 november. Abdij van Berne, Heeswijk Dinther

Kloosters en abdijen

De Abdijsessies vinden plaats in meerdere kloosters. Soms zijn we te gast bij ‘Regina Carmeli’, het klooster van de Zusters Karmelietessen in Sittard. Soms verblijven we bij de Cisterciënzer-monniken van de Trappistenabdij Koningshoeven nabij Tilburg. Al evenzeer voelen we ons thuis in de Abdij van Berne van de broeders Norbertijnen in Heeswijk Dinther.

Abdijsessie 1: het gaat beter met de wereld dan je denkt

In deze sessie buigen we ons eerst over de data rond vooruitgang. We tonen aan dat de wereld er op tal van thema’s fors op vooruit is gegaan. Onze levensverwachting blijft maar stijgen, we lossen het ene milieuprobleem na het andere op en zetten -in rijke landen- inmiddels interessante stappen richting herstel van onze biodiversiteit en minder uitstoot van CO2. Vervolgens buigen we ons over de vraag waar ons sombere beeld van de wereld vandaan komt en analyseren de rol van de media. We eindigen met een onderzoek naar onze waarden. Want spreken over vooruitgang is ook spreken over wat we belangrijk vinden. Wat zijn onze waarden en hoe communiceren we met mensen die anders in de discussie staan? In deze Abdijsessie besteden we ook aandacht aan onze omgeving. Wat betekent het om in een klooster te leven?

Abdijsessie 2: Van heksenjacht tot homohuwelijk

In deze Abdijsessie verleggen we onze aandacht naar onze veranderende ideeën over maatschappelijke thema’s als mensenrechten, homoseksualiteit, veiligheid en geweld, We leggen de morele lat steeds hoger. In 1990 betekende ‘een veilige omgeving’ dat je gevrijwaard werd van overvallers en messentrekkers. Vandaag betekent ‘een veilige omgeving’ dat je ook gevrijwaard bent van pesten of onwelgevallige meningen. We laten de drijfveren achter deze verschuiving zien en verkennen veranderingen in het morele denken van onszelf en mensen om ons heen. En we proberen de tegenkrachten te begrijpen – zoals in het Rusland van Putin – die deze vooruitgang teniet willen doen.

Ook in deze tweede Abdijsessie iedereen van harte welkom. Maar oud-deelnemers aan de eerste Abdijsessie krijgen voorrang.

Programma

De 48-uurs Abdijsessies beginnen om 15.00 uur ‘s middags en eindigen twee dagen later, wederom om 15.00 uur ‘s middags. Ze bestaan uit meerdere minicolleges, inspiratiesessies, gesprekken, korte wandelingen, film, avondmaaltijden, ontbijt, lunch, koffie en, natuurlijk, abdijbiertjes. De groepen bestaan uit ongeveer twaalf personen. De kamers zijn allen eenpersoonskamers. Uit respect voor de gastvrijheid van de religieuzen nemen we deel aan enkele vieringen.

Prijs en aanmelden

Meedoen aan de Abdijsessies kost 575 euro all in, Aanmelden voor de sessies in Tilburg en Heeswijk Dinther kan door een e-mail te sturen naar: ralf@curicos.nl Of door te bellen met Ralf Bodelier op 06 418 17372.

 • Tijdens de Abdijsessies willen we…
 • begrijpen waaróm we doorgaans zo’n somber wereldbeeld hebben
 • ondervinden hoe sociale en gevestigde media ons humeur bepalen.
 • leren achterom te kijken
 • ons verdiepen in enkele grote problemen: honger, armoede, oorlog & geweld, klimaatverandering, verlies aan biodiversiteit, populisme, fake news en complotdenken.
 • samen oefenen in het ontdekken van relevante oplossingen voor deze problemen
 • zoeken naar en opnieuw benoemen van onze eigen rol in de samenleving
 • ons laten aansporen tot moed en vertrouwen, ook op momenten dat alles tegen zit.

Over de sprekers

Dr. Ralf Bodelier was leraar geschiedenis, studeerde theologie en promoveerde als filosoof. In 2020/2021 liep hij – een ”omgekeerde kruistocht’ van Jeruzalem in Israel naar Bouillon in België.. Zijn specialiteit is kosmopolitisme. In 2022 verscheen zijn vijfde boek over dit thema: ‘Lang Leve de Mens. Redden we het ook met tien miljard?‘ 
Ralf doceert aan onderwijsinstellingen variërend van ‘zwarte’ basisscholen tot de Erasmusuniversiteit. Daarnaast is hij essayist voor de Groene Amsterdammer en de Volkskrant.

Felix Meurders is radio- en televisiepresentator. Op Radio3 had hij programma’s als ‘de Meurders Methode’ en voor televisie maakte hij onder meer Kassa! en De Leugen Regeert. Op dit moment presenteert hij het zaterdagse Radio5-programma FM op 5.
Felix is verbonden aan The Hunger Project en zet zich in voor thema’s als honger, armoede en klimaatverandering.
Tijdens de Abdijsessies helpt hij ons met het onder woorden brengen van nieuwe inzichten, via kleine interviews en lagerhuis debatten.


Dr. Mirjam Vossen is sociaal geograaf en gepromoveerd mediawetenschapper. Ze houdt zich intensief bezig met de vraag hoe de media ons beeld van de wereld beïnvloeden. Haar specialiteit is framing. Mirjam helpt organisaties en bedrijven bij het communiceren over maatschappelijk gevoelige onderwerpen. Ze onderzocht voor hen de framing van onder meer armoede, migratie, achterstandswijken en kernenergie. Tijdens de Abdijsessies laat Mirjam zien hoe de media ons beeld van de werkelijkheid bepalen en hoe we ons daartegen kunnen wapenen.

Sfeer proeven?

 • Deelnemer Pieter Bon maakte tijdens zijn verblijf de podcast ‘Kloosterdagen’ voor Omroep Tilburg. Hier kun je hem beluisteren.
 • Ralf Bodelier sprak over de sessies met Jort Kelder, het interview hoor je hier terug.
 • Eerder interviewde Greco Idema hem over de Abdijsessies voor NieuwWij. Dat interview lees je hier.

F

Fotogalerij

Dit zeggen onze deelnemers:

Paul: In een bijzondere omgeving scherp leren kijken. Inspirerende deelnemers, nieuwe inzichten en mooie herinneringen in de achteruitkijkspiegel.
Claire: Ik ga naar huis met een optimistischer wereldbeeld. Zaken staan nu in breder perspectief. Zorgen en angsten hoeven niet weg maar wijzen juist in de richting van je waarden. Door te luisteren en nieuwsgierig te zijn naar die waarden van een ander, vind je vaak de verbinding, Inspirerend, leerzaam en bemoedigend. Dank jullie wel!
Johan: boeiend, inhoudelijk zeker, maar ook de diversiteit van het gezelschap. Bemoedigend, maar niet EO-blij...
Truus: De abdijdagen klinken nog na in mijn hoofd en gemoed, Ze vergezellen mij bij wat ik doe. Hier en daar stromen de woorden over wat ik heb gehoord, gezien, ervaren en gedacht. Dan weer ben ik stil en schouw toe, wik en weeg. Het waren mooie, intense dagen, die eindeloos lang leken en toch ook weer zo voorbij waren. Hartverwarmende ontmoetingen, inspirerend gedachtengoed.
Gert-Jan: 48 uur uit de wereld stappen om over de wereld na te denken. Een levensles!
John: mooie cursus door mooie mensen met echte betrokkenheid. Het gevolg: minder angst voor wereldproblemen. Ik voel me ff lekker gere-set, kan weer helder denken...
Monique: heel motiverend vanwege het goede verhaal. Wat ook beklijft is dat we persoonlijk in gesprek raakten. Ik waardeer jullie openheid voor discussie, jullie delen van twijfel en jullie openstaan voor kritiek. Dat raakt mij en helpt mij verder. Dank jullie van harte.
Twan: Ralf en Mirjam tonen niet alleen aan hoe pijnlijk selectief de medialogica met de feiten omgaat, maar wat daar het achterliggende waardenconflict is. En hoe in het zoeken naar gedeelde waarden dus ook de oplossing gevonden kan worden.
Kirsten: Waarom je naar een Abdijsessie moet gaan? Omdat het eigenlijk nooit 2 voor 12 is, maar altijd, laten we zeggen, 7 na 11. Om te voelen dat je onderdeel bent van een heel groot perspectief, van heel vroeger tot nu en door in de toekomst. Om weer alles wat in het nieuws komt te relativeren. Om met een fijn biertje tot goede gesprekken te komen met mensen die ongeveer hetzelfde willen. 
Dago: Nogmaals dank voor 2 superdagen! Ik vond het écht af. Alle 4, Ralf, Mirjam, Evelijne, Felix. Bevlogen, inspirerend, grondig, kundig, aimabel, gezellig.
Arianne: Jullie boden een informatief programma, positieve en realistische insteek. Bovendien hadden we een leuke groep! Ik ga hier nog vaak aan terugdenken en zeker voortzeggen 👍 En natuurlijk wat boeken lezen! Dankjewel Mirjam, Evelyne, Felix en Ralf!
Marcel: Hartelijk dank voor deze hele positieve, inzichtgevende sessie. Veel geluk en voorspoed!
Maaike: I think Ralf and Miriam are an extremely inspirational couple !!!
Mare: 'n boost van positiviteit, vertrouwen, verantwoordelijkheid nemen en de kracht van overvloed. Dank voor deze mooie dagen en alles was ik hieruit met me meeneem en kan gebruiken om het goede te doen. Het gaat goed met mij, het gaat geweldig met ons!
Michiel: Even weg uit de waan van de dag. Hoe gaat het nu echt met ons klimaat, armoedebestrijding en sociale ongelijkheid? Drie inspirerende dagen in het klooster onder de bezielende leiding van Ralf Bodelier. Veelal filosofisch, soms humoristisch en altijd betrokken. De zoektocht naar feiten en waarden, kortom: het échte nieuws. Een must voor elke journalist.
Wiena: ‘Ik kijk terug op waardevolle dagen. Heel goed om andere perspectieven mee te nemen in het horen, luisteren, kijken, waarderen. De combi met de kloosteromgeving vond ik een fijne hierin!’
Maaike: Ik heb erg genoten van de dagen. Fijn te weten dat ik niet wil ruilen met Rockefeller, dat ik best feiten kan geven als 'best guess' en dank voor een verhelderend betoog over de bruikbaarheid van waarden. 
Claire: ‘Mij is het goed bevallen om zo 48u ondergedompeld te worden in een andere manier van kijken. De gesprekken, de bevlogenheid van het team van WBN en de mooie groep. Met andere ogen ga ik ‘het nieuws’ weer mondjesmaat aan en ben ook kritischer voor mijn eigen ‘filter’ op wat ik als positief nieuws bestempelde. Heel fijn om jullie te leren kennen’
Egon: ik vond de abdijsessie een verrijking omdat ik met andere inzichten over thema's als nieuwsgaring en vooral over data ben gevoed. Met name sprak mij het thema 'waarden' aan en hoe men het weten daarover kan gebruiken. Ik ben blij dat ik deze sessie van mijn vrouw cadeau heb gekregen.
Jan Dik: ‘ik moét/ga vanaf vandaag werken aan mijn vooringenomenheid cq onjuist-geslepen-mindset. Dank voor deze ervaring op een bijzondere plek met constructieve inzichten. Succes met jullie nieuwe initiatief.’
Willeke: Eyeopeners en hoopvolle statistieken. Fijne balans in informatie en ontspanning. Tomeloos enthousiasme van Ralf. Mooie achtergronden en model over waarden van Mirjam. Gaaf om te zien hoe de groep van 'zorg' evalueerde naar enthousiaste discussies over vooruitgang. Leuke inkijk in de journalistiek door Felix. Dank!
Ad: ‘Vermoeid na intensieve uren met Ralf/Mirjam en jullie allen ben ik erg blij dat ik erbij was. Vanochtend had ik al een kritische houding bij het lezen van de krant, mogelijk hebben jullie daar ook “last” van.’
Nicolette: ‘Ik kijk terug op een paar fantastische en inspirerende dagen! Fijn om jullie allen ontmoet te hebben! Ik ging woensdag vrolijk en optimistisch weg…’
Hanke: ‘Ik kan me alleen maar aansluiten bij alle voorgaande mooie woorden. Het was een inspirerende, maar vooral ook bijzondere ervaring. Niet alleen om de geest uit te dagen jezelf andere vragen te stellen, anders te denken en anders naar de wereld te leren kijken. Maar ik vond het ook heel inspirerend het kloosterleven even te mogen aanraken en daarmee het verlangen van mijn hart naar rust en verbinding.