De Gentse startup Those Vegan Cowboys heeft de eerste kaas gemaakt zonder koe. Het lukte de Cowboys om in een laboratorium caseïne te maken, een melkeiwit dat kaas zijn typische rekbare structuur geeft. De caseïne werd vermengd met water, vet en plantaardig stremsel. Het resultaat: plantaardige kaas die dezelfde kenmerken heeft als kaas van dieren, zonder dat er koe aan te pas kwam.
De voordelen van koe-vrije kaas zijn enorm. De productie vergt veel minder land en water, en veroorzaakt veel minder CO2-uitstoot. Dat is goed voor milieu en klimaat – en natuurlijk voor het dierenwelzijn, want voor je kaas heb je geen koeien meer nodig.
Nog niet in de winkel
Het zal echter nog een poos duren voordat koe-vrije kaas in de winkel ligt. Het proces moet nog veel sneller worden en de productieschaal veel groter, zeggen Those Vegan Cowboys op hun website. Bovendien zullen toezichthouders moeten nazien of de nieuwe kaas aan alle eisen voor voedselveiligheid voldoet, zo schrijft de Vlaamse krant HLN. Maar het begin is gemaakt.
De uitdagingen waar de wereld voor staat zijn groot, maar er wordt ook hard gewerkt aan oplossingen. We delen regelmatig hoopvolle berichten en we vertellen erover tijdens onze Abdijsessies.