‘Eet lokaal’ is een veelgehoorde culinaire aanbeveling. Want voedsel van de boerderij uit de buurt, zo is het idee, is beter voor het klimaat. Dat is een logische gedachte: hoe meer reiskilometers ons eten moet maken, hoe meer CO2 er immers de lucht in gaat.
Maar die intuïtie klopt niet altijd. Dat schrijft Hanna Ritchie van Our World in Data in dit heldere artikel en deze blog. WAT je eet is namelijk veel belangrijker voor je ecologische voetafdruk dan WAAR je voedsel vandaan komt. Zo heeft plantaardig eten bijna altijd minder milieu-impact dan dierlijke producten – ongeacht de reiskilometers die het heeft gemaakt.
Voedsel per boot
Hoe komt dat? Het transport – van boerderij naar verwerkingscentrum, winkel, markt en huis – veroorzaakt slechts 5% van alle emissies die ons eten teweegbrengt. Voedsel dat van ver komt, komt bijna altijd per boot – en dat is heel CO2-efficiënt. De grote voedseltransport-vervuiler is de vrachtauto – en die rijdt vooral rond in de buurt. Het vliegtuig? Dat veroorzaakt minder dan een half procent van alle uitstoot van voedseltransporten.
Biefstuk van lokale boer
Veruit de meeste klimaatschade komt niet door transport, maar door de manier waarop voedsel wordt gemaakt. Vlees, en vooral rundvlees, springt eruit: eiwit uit rundvlees veroorzaakt tot 100 keer zoveel CO2-uitstoot als eiwit uit erwten of bonen. Dat is iets om bij stil te staan wanneer je op de menukaart kijkt of in de supermarkt bent: een kogelbiefstuk van de boerderij in de buurt is goed voor de boer, maar een stuk slechter voor het klimaat dan een gerecht met linzen uit China en avocado’s uit Mexico.
Tijdens onze Abdijsessies duiken we deze en andere feiten over voedsel en klimaat. Meer weten? Kijk op www.abdijsessies.nl.