Waarom de wolf het zo goed doet en de leeuw het zo slecht

Raadsel: waarom neemt het aantal wolven fors toe, waarom neemt het aantal leeuwen af en waarom blijft het aantal tijgers gelijk?

Antwoord: wolven leven in rijke landen, leeuwen in arme landen en tijgers in middeninkomenslanden.
Waarom is dat zo? Wel in arme landen hebben mensen heel wat anders aan hun hoofd dan het beschermen van dieren. Wanneer de jacht op wilde dieren al geen manier is om aan vlees te komen of geld te verdienen, dan zijn wilde dieren vaak een bedreiging. Olifanten die de oogst vertrappen of wilde zwijnen die hem opeten.

Drie jaar cel
In rijke landen hebben mensen genoeg geld en ruimte om zich wel voor wilde dieren in te zetten. Dus bouwen rijke mensen wildwissels, ecologische verbindingszones en takkenwallen. En we verbieden de jacht op bedreigde soorten. Wie in Nederland een wolf doodt, mag rekenen op een boete van van 21.750 euro of drie jaar cel. In België kun je er maximaal vijf jaar gevangenisstraf voor krijgen of een boete van 500.000 euro.
In rijke landen vinden mensen het beschermen van de natuur inmiddels volstrekt normaal. En wat nog interessanter is: onze inzet werkt. In Europa zijn wilde dieren, waarvan we 50 jaar geleden nog dachten dat ze uit zouden sterven, massaal teruggekeerd.  

Wilde dieren keren terug
Afgelopen maand verscheen een prachtige studie over deze terugkeer van wilde dieren in Europa. Ze laat zien we op weg zijn naar een biodiversiteit die net zo rijk is als 8000 jaar geleden. Zoogdieren die ooit uit de Europese rivieren, bossen en bergen werden verdreven -denk behalve aan wolven, ook aan otters, bevers of lynxen- keren weer terug. Überhaupt, zo zeggen de onderzoekers, zijn er in al die 8000 jaar maar twéé soorten werkelijk uitgestorven: dat waren de Europese wilde ezel en de oeros (een wilde voorouder van de koe).

Hoopvolle ontwikkeling – maar niet overal
Volgens de onderzoekers maakt de biodiversiteit in Europa een hoopvolle ontwikkeling door. Ze noemen het verrassend ‘hoe goed de natuur zich kan aanpassen aan door mensen veroorzaakte veranderingen.’ Ze benadrukke echter benadrukken dat dit ‘misschien niet waar is in andere delen van de wereld waar een snelle vernietiging plaatsvindt van het leefgebied van veel soorten.’

Waar het dus op aankomt, is het snel rijker maken van arme landen. Dan gaat niet alleen miljarden mensen erop vooruit, dan doet ook de leeuw het heel wat beter.

Vind je dit interessant? Wil je een genuanceerde kijk op de problemen rond klimaat en milieu? Neem dan deel aan onze 48-uurs abdijsessie ‘Het gaat beter met de wereld dan je denkt .