Uitgestorven en weer terug: de cheeta in India

Het is niet de eerste keer, zo constateert de Curious Cosmopolitan, dat een diersoort dat uit een land is verdwenen weer tot leven komt. Zo verklaarde India 70 jaar geleden de cheeta officieel als uitgestorven. Afgelopen maand werden in hetzelfde India vier cheetawelpen geboren en is het dier weer helemaal terug. De cheeta is een ‘grote kat’ die over graslanden een snelheid bereikt van wel 112 kilometer per uur. In India stierf het dier uit als gevolg van jacht, verlies van leefgebied en gebrek aan voedsel.

Dat de cheeta terugkeert, is geen toeval. India wil ‘de grote katachtigen’ herintroduceren. Het haalde vorig jaar acht cheeta’s over uit Namibië en vorige maand nog eens twaalf uit Zuid-Afrika. En nu heeft een van de Namibische vrouwtjes dus vier welpen gebaard. Premier Narendra Modi verwelkomde de geboorten als ‘prachtig nieuws’.

Wereldwijd leven zo’n 7.000 cheeta’s: in Zuid-Afrika, Namibië en Botswana. Op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten van de IUCN wordt de soort geclassificeerd als ‘kwetsbaar’.

Vind je dit interessant? Schrijf je dan in voor een van de Abdijsessies van de Curious Cosmopolitan. 48 uur op een abdij, incluis hersenwassing en een flinke dosis optimisme. curicos.nl/abdijsessies