Uitbundige bevolkingsgroei? Vergeet het maar

In zijn laatste boek ‘Lang Leve de Mens. Redden we het ook met 10 miljard?’ gaat Ralf Bodelier in op de vraag hoeveel de wereldbevolking de komende eeuw nog zal groeien. Lang werd gedacht dat het aantal mensen nog zou stijgen van de huidige 8 miljard naar 12 miljard of meer. Maar, zo betoogt Bodelier in zijn boek, daarvoor is steeds minder bewijs. De kans is veel groter dat we rond 2060 pieken op 10 miljard, waarna onze aantallen weer gaan dalen.

Zelfs dat scenario staat nu onder druk. Die 10 miljard zullen we vermoedelijk niet halen – en waarschijnlij gaat de wereld niet eens de 9 miljard aantikken. Het nieuws komt van, nota bene, de Club van Rome, een organisatie die ooit waarschuwde voor ‘ongeremde bevolkingsgroei’. Afgelopen maand schreef de Club in een rapport dat de wereldbevolking rond 2050 zal pieken met ongeveer 8,8 miljard, terwijl ze in 2100 weer gedaald zal zijn tot 7 miljard. Bovendien zal het jaarlijkse wereldwijde inkomen per hoofd van de bevolking dan ongeveer 42.000 dollar zijn, terwijl dat nu nog zo’n 12.000 dollar is.

En dat is dan het ‘slechtste’ scenario van de Club van Rome. In het ‘beste scenario’ piekt de wereldbevolking in 2050 op 8,5 miljard en daalt ze tot ongeveer 6 miljard in 2100, terwijl het gemiddelde inkomen uitkomt op rond de 51.000 dollar.

Vind je dit interessant? Schrijf je dan in voor een van de Abdijsessies van de Curious Cosmopolitan. 48 uur op een abdij, incluis hersenwassing en een flinke dosis optimisme. curicos.nl/abdijsessies