En weer stopt een land met de doodstraf

Ooit kenden alle landen in de wereld de doodstraf. Nederland voerde de laatste doodstraf uit in 1952 en stopte officieel met het omleggen van gevangen in 1983. De Europese Unie verbood de doodstraf in 2003. Inmiddels heeft de helft van alle landen wereldwijd de doodstraf afgeschaft en voert een kwart van alle landen hem niet meer uit. Blijft nog een kwart van alle landen over, waarvan vijf landen het overgrote deel van alle executies voor hun rekening nemen. Dat zijn, in deze volgorde: China, Iran, Egypte, Saudi Arabië and Syrië.

Het laatste land waar de doodstraf onder druk staat, is Maleisië. Afgelopen week stemde het Maleisische parlement voor de beëindiging van de verplichte doodstraf. Al sinds 2018 voert het land geen executies meer uit. Bovendien kan de doodstraf niet meer worden opgelegd voor relatief lichte vergrijpen. Hoewel de doodstraf in Maleisie nog niet volledig is afgeschaft, is dit besluit goed nieuws voor de meesten van de 1300 mensen die op dit moment in Maleisische dodencellen zitten.

Benieuwd naar andere positieve trends? Schrijf je dan in voor een van de Abdijsessies van de Curious Cosmopolitan. 48 uur op een abdij, incluis hersenwassing en een flinke dosis optimisme. curicos.nl/abdijsessies