Op Winterreis 25 februari 2024 is uitverkocht..

Op zondagochtend 25 februari vindt in Cinecitta (Tilburg) een bijzondere uitvoering plaats van Franz Schuberts liederencyclus Winterreise. De Duitse bariton Frederik Schauhoff plaatst de wereldberoemde cyclus uit 1827 in een compleet nieuw perspectief. Dat doet hij samen met pianiste Julia Hermanski, de Duitse kunstenaar Roger Nyssen en de Tilburgse filosoof Ralf Bodelier.

Helaas is de voorstelling uitverkocht. Aanmelden is dus niet meer mogelijk.

Frederik Schauhoff zingt Schuberts Winterreise in een decor, gebouwd door Anselm Kiefer, Berlijn, winter 2021.
Pianiste is Julia Hermanski.

Schuberts Winterreise gaat, aldus de gangbare interpretatie, over de vele emoties van een man die na een verloren liefde huis en haard moet verlaten. Hij begint te zwerven door een ijskoude Europese winter van bevroren rivieren, besneeuwde vlakten en jagende winden. De 24 liederen eindigen met zijn verlossing in de dood.

In de nieuwe theatervoorstelling ‘Op Winterreis’ verschuift de interpretatie. Opnieuw gaan de liederen over de emoties van iedereen die huis en haard moest verlaten en terechtkomt in een ijskoude Europese winter. Ditmaal worden ze geconfronteerd met harde grenscontroles, koele bureaucraten en vijandige politici. Desondanks eindigen ze in deze uitvoering met een verlossing in menselijkheid.

Niet alleen kent deze ‘Op Winterreis’ een heel wat bemoedigender einde, ook worden de romantische liederen van Schubert afgewisseld met liederen van Tilburgse vluchtelingen en migranten. Van Dalida Ibric & Adnan Jaganjac (Bosnië) Yonas Yemane (Eritrea) en de trappistenbroeder Bruno (Kenia).

De uitvoerenden gaan doorlopend in gesprek met het publiek. Het concert houdt daarmee het midden tussen een klassieke liederenmiddag, een talkshow en een kennismaking met liederen van vluchtelingen en migranten uit de eigen stad. In het winterseizoen 2024-2025 gaat ‘Auf Winterreise’ op tournee door Duitsland.

‘Op Winterreis’, zondag 25 februari 2024.
Aanvang stipt om 11 uur in het Atrium van Cinecitta Willem II Straat 29 Tilburg.
We heffen geen entree. U mag na afloop geven wat u geven wil.
Het aantal plaatsen is beperkt tot 70.