Anne Hidalgo, de nieuwe baron Haussmann.

We gaan weer naar Parijs, op inspiratiereis ‘Van Napoleon tot Juliette Grèco’. En we nemen je graag mee: van vrijdag 2 mei tot zondag 5 mei 2024. Door de romantische wijk Montmartre en over de oude begraafplaatsen van Montparnasse en Père-Lachaise.

Op Père-Lachaise bezoeken we onder meer het graf van Baron Georges-Eugène Haussmann (1809-1891). Rond 1860 laat Haussmann het middeleeuwse Parijs voor een groot deel afbreken om er het huidige Parijs voor terug te bouwen. Het hart van Haussmanns nieuwe Parijs wordt ‘Place de l’Étoile’ het sterplein, van waaruit de grote boulevards ontspringen. Niet alleen ontwierp Haussmann het moderne stratenpatroon van Parijs, ook bepaalde hij tot in detail hoe de Parijse huizen eruit moesten zien. Hij zorgde voor riolering, voor de vele stadsparken en ontwierp de infrastructuur voor de Metro. Haussmann is de schepper van Parijs.

Wanneer we Pére-Lachaise verlaten en weer door de stad wandelen, ontdekken we het Parijs van Anne Hidalgo, de vrouw die we als Haussmann’s opvolger kunnen zien. Anne Hidalgo (1959) is burgemeester van Parijs en lijkt van zins de stad al even grondig bij de tijd te brengen als Haussmann 150 jaar geleden deed. In hoop tempo bouwt Hidalgo de met auto’s en scooters dichtgeslibde stad om tot een sociale en groene stad voor fietsers en voetgangers. En dat zie je overal. Waar tot voor enkele jaren auto’s reden, fietsen nu scholieren, joggen dertigers en zitten senioren op bankjes te genieten van de rust. ‘Inmiddels is er 1.300 kilometer fietspad in Parijs. Tegelijkertijd stijgen de parkeertarieven, worden dieselauto’s uitgefaseerd en het OV-netwerk uitgebreid’, aldus NRC Handelsblad in een recent portret over Hidalgo. Wie vandaag nog denkt aan Parijs als stad van louter auto’s, scooters en files loopt zeker vijf jaar achter.

Dit filmden we in de Rue Rivoli, parallel aan de Seine, op een doodgewone donderdag in september 2023. Hier stonden tot voor kort de auto’s vier rijen breed in de file. Nu is de Rue Rivoli veranderd in een fietsstraat.

De eerste inspiratiereis Van Napoleon tot Juliette Gréco‘ dit jaar, is van 2 tot 5 mei. De tweede van 5 september tot  8 september. Wil je mee? Stuur een mailtje naar elleke@curicos.nl