Foto: Russ Allison Loar. Dakloosheid op Skid Row in Los Angeles
In vrijwel heel de westerse wereld neemt dakloosheid toe. In de Amerikaanse staat Californië -zie foto- leven meer dan 150 duizend mensen op straat. In de Duitse hoofdstad Berlijn zijn het er naar schatting 40 duizend. Amsterdam telt 14 duizend daklozen. In de Oostenrijkse hoofdstad Wenen moeten maar liefst 12 duizend mensen het doen zonder een dak boven hun hoofd.
Feitelijk is er maar één westers land dat dakloosheid met succes heeft aangepakt. Dat is Finland. De Finnen definieerden dakloosheid op de eerste plaats als een huisvestingsprobleem. Wie in Finland dakloos is, of dakloos dreigt te worden, moet zo snel mogelijk een woning krijgen. Pas daarna kijken hulpverleners of iemand speciale zorg of begeleiding nodig heeft. Die aanpak blijkt succesvol. Telde Finland in 2008 nog 18 duizend dakloze mensen, nu zijn het er minder dan 500.
Inmiddels wordt het Finse model ‘Housing First’ wereldwijd overgenomen. Dat gebeurt onder meer in steden als Wenen en Salt Lake City, waar het aantal dakloze mensen inderdaad begint te dalen. Ook Nederland omarmt ‘Wonen Eerst’. Een van de regio’s waar het huisvesten van (potentiële) dakloze inwoners nu staand beleid is, is ‘Hart van Brabant’. De gemeente Tilburg gaf er een mooi boekje over uit ‘Iedereen een (t)huis’, met prachtige foto’s van Dolph Cantrijn.
De grote uitdaging is, hoe kan het ook anders, het algehele gebrek aan woningen in Nederland. En dat geldt ook voor Hart van Brabant.
Bovendien is het nog niet helemaal duidelijk hoeveel mensen in deze regio dakloos zijn. Vooralsnog gaan Tilburg en de omliggende gemeenten ervan uit dat het om zo’n 1200 mannen, vrouwen en kinderen gaat.
Op 10 oktober, op Werelddaklozendag, worden in de Tilburgse LocHal nieuwe cijfers gepresenteerd. Dan gaan betrokkenen ook in gesprek over Housing First in de dagelijkse praktijk.