Israeli’s en Palestijnen

Zin om je zeven dagen onder te dompelen in de meest fascinerende regio van de wereld? Interesse in de basis van het jodendom, christendom en de islam? Vind je het boeiend om het ingewikkelde conflict tussen Israël en de Palestijnen van nabij en op een heel nieuwe manier te overdenken?
Reis dan met ons mee naar Jeruzalem &  Ramallah. En keer terug met verhalen, ideeën en inzichten waar je maanden later nog over praat. We organiseren een zevendaagse inspiratiereis van vrijdag 3 november tot maandag 10 november 2023. De eerste dagen richten we ons dan volledig op Jeruzalem en Ramallah. In de dagen daarop, reizen we rond door Israel en de Palestijnse gebieden.

Programma
Je vertrekt vrijdagochtend vroeg vanuit Nederland naar Tel Aviv. ’s Middags al wandel je door de oude stad van Jeruzalem om ’s avonds bij de Klaagmuur de opening van de sabbat mee te maken. Nog datzelfde weekend laten we ons overdonderen in het religieuze tumult van de Heilig Grafkerk, om vervolgens de bus te nemen naar Ramallah, de hoofdstad van Palestina.
In het openingsweekend van deze reis verkennen we al wandelend beide steden en proberen een beeld te krijgen van het leven vóór en áchter ‘de muur’. Ook de rest van het weekend staat in het teken van zowel de grote godsdiensten als het conflict tussen Israel en Palestina. En dat begint al bij het ontbijt: op zaterdag, zondag én maandag nodigen we iemand uit om mee te ontbijten: een Nederlands-Israelisch ondernemer in Jeruzalem, een Palestijns politicoloog in Ramallah en de Nederlandse Vertegenwoordiger (ambassadeur) wederom in Ramallah.
Maandagmiddag vertrekken we per minibus voor een kleine rondreis door het zuiden van Israel. Die voert ons eerst naar Hebron, de hevig omstreden stad op de zuidelijk Westbank, met onder meer het graf van Abraham, aartsvader van het jodendom, christendom en de islam. Dan trekken we de Negev-woestijn binnen, beklimmen de oude vesting Massada, proberen ons onder te dompelen in de Dode Zee en wandelen door de woestijnstad Beer Sjeva. We eindigen in het seculiere en bruisende Tel Aviv van waaruit we op vrijdag weer terugvliegen naar Nederland.

Elleke en Ralf
Sinds 2016 organiseren Elleke Schoenmakers en Ralf Bodelier inspiratiereizen over Parijse begraafplaatsen en het Wenen van de Habsburgers. In 2022 verbreedden ze het aanbod met onder meer een inspiratiereis naar Jeruzalem & Ramallah.
Ralf reist al dertig jaar door de regio. Eind jaren ’80 gaf hij in opdracht van het Joods-Historisch Museum lezingen over Israël en in 1993 organiseerde hij een journalistenreis door het land. In het voorjaar van 2020 maakte hij indringende podcasts en reportages over het Israëlisch-Palestijnse conflict tijdens zijn omgekeerde voettocht van Jeruzalem naar Bouillon.
Tijdens een bezoek aan Jeruzalem en Ramallah, raakte ook Elleke gefascineerd door de actuele ontwikkelingen in de regio. Zij verdiept zich intensief in de christelijke erfenis, waaronder de Heilig Grafkerk, waar, volgens overlevering, Jezus gekruisigd, begraven en verrezen zou zijn.

Grenspost Israël – Westbank, vanuit busraam.

Lokaal en kleinschalig
De inspiratiereis Jeruzalem-Ramallah is lokaal en kleinschalig met maximaal 12 deelnemers. We gaan deels te voet, nemen de lokale bus naar Ramallah en reizen per minibus door de Negev. We overnachten in pensions waar ook Israëli’s of Palestijnen slapen en eten eenvoudig maar lekker in restaurants waar ook buurtbewoners aan tafel gaan. Welkom is iedereen met een luisterend oor en open geest. Voorkennis is niet vereist, interesse wel.
Voorafgaand aan de reis organiseren we twee bijeenkomsten, respectievelijk over het religieuze als het politieke aspect van onze reis. Elleke en Ralf proberen zo objectief mogelijk te informeren en in Israel en Palestina nodigen we zowel Israëli’s als Palestijnen uit om met ons in gesprek te gaan..

Christenen in vervoering Heilig Grafkerk Jeruzalem, plaats van balseming.

Veiligheid
Zowel Israël als de Westbank (Palestina) zijn veilig voor toeristen. De kans om slachtoffer te worden van diefstal of geweld is amper groter dan in Nederland. Dat we wellicht een andere indruk hebben komt omdat in Israel met enige regelmaat politiek gemotiveerd geweld plaatsvindt. Maar toeristen treft dit vrijwel nooit.
Dat neemt natuurlijk niet weg dat het Midden-Oosten een van de meest instabiele regio’s ter wereld is. Niet alleen het aanhoudende conflict tussen Israëli’s en Palestijnen kan de vlam in de pan laten slaan; met landen als Egypte, Syrië en Libanon heeft Israël ook onrustige buren.
Een inspiratiereis Jeruzalem-Ramallah gaat dan ook alléén door wanneer de veiligheidssituatie het toelaat. Elleke en Ralf houden de deelnemers doorlopend op de hoogte. En bij twijfel gaan we niet. Of, wanneer we al in Israel zijn: bij twijfel verleggen we onze bestemmingen. Daarom is het aan te raden een goede reis- en annuleringsverzekering af te sluiten.
Ook tíjdens de inspiratiereis gaat veiligheid voor alles. Elleke en Ralf houden doorlopend de vinger aan de pols. Bij de geringste twijfel wordt, in overleg met de deelnemers, het programma aangepast.

Markt, Westbank, Palestina

In 2023 gaan we van…
Vrijdag 3 november – vrijdag 10 november 2023 (Deze reis zit inmiddels vol)

In 2024 gaan we van
Vrijdag 1 november tot vrijdag 8 november 2024

En we overwegen een reis in het voorjaar van 2024

De prijs van de inspiratiereis is 1300 euro.

Iedere gast regelt zélf zijn vliegreis naar en van Ben Gurion Airport in Tel Aviv. Reken op ongeveer 300 euro. (prijs in februari 2023, met Ryanair vanaf Amsterdam). Door de vliegreis zelf te boeken, krijgt iedereen de gelegenheid om eerder te komen of langer in Israël/Palestina te blijven. Dat is iets wat wij uiteraard van harte aanbevelen.

De inspiratiereis start op vrijdag 3 november om 17.00 uur in de lobby van het hotel. Deelnemers die ’s ochtends op Ben Gurion arriveren, worden daar door Elleke of Ralf opgevangen, waarna we gezamenlijk de bus of trein pakken naar het hotel in Jeruzalem waar we de rest van de groep ontmoeten. Ook voor de terugreis geldt: wie op de vrijdag 10 november weer terugvliegt, reist samen met Elleke en Ralf naar het vliegveld

Interesse? Mail naar elleke@curicos.nl

Dit zeggen deelnemers aan de Jeruzam-Ramallahtrip van september 2022
Theo Janssen: “De reis met Elleke en Ralf naar Israël was in een woord onvergetelijk. Ik heb me nergens onveilig gevoeld. Ik moest voor de voorbereidende informatie avonden anderhalf uur reizen en zou het zo weer doen. Wat was het een boeiende reis met inspirerende mensen en warme reisleiders.”

Jord van de Klashorst: “Deze onvergetelijke reis kan ik iedereen aanraden wanneer je ook maar een beetje interesse hebt in het ontstaan van de geloofsstromingen en het conflict tussen Israël en Palestina. Met een hele fijne gids en het spreken van lokale mensen krijg je een mooi beeld van hoe de situatie daar is. Daarnaast is Jeruzalem een prachtige stad met lekker eten en super vriendelijke mensen. Echt een aanrader!”

Jeanet Westenberg: “Genoten van een indrukwekkende reis, vol geschiedenis, kennismaking met de hedendaagse situatie in Israël en op de Westbank. Leerzame ontmoetingen met gewone inwoners en professionals die verdieping geven aan je indrukken en ervaringen. Alles in het licht van de grote godsdiensten. Een onvergetelijke reis, ook al vanwege de fijne begeleiding door Elleke en Ralf.”

Petra Veenman: “Een indrukwekkende kennismaking met Jeruzalem met zeer boeiende geplande en ongeplande ontmoetingen met Israeli’s en Palestijnen. Een onvergetelijke ervaring dankzij bezoeken aan de religieuze hoogtepunten in Jeruzalem, het wandelen in de stad, het bezoek aan Ramallah en de Westbank, het lekkere eten en de warme en enthousiaste gidsen Elleke en Ralf. Ik heb genoten!!”

Leo Parren: “Geïnspireerd door 2 fantastische reisleiders mochten we leren van de geschiedenis. Door rondreizen, gesprekken en reflectie kregen we een interessant beeld van het Israëlisch/Palestijns conflict. Een aanrader!”

Ronald de Putter: “Dank voor jullie geweldige support, enorm genoten!
Een echte inspiratie reis die op boeiende manier laat zien hoe het heden enkel te begrijpen is vanuit het verleden!”

Ron van de Klashorst: “Een intensieve en prachtige reis langs de religieuze hoogtepunten van Jeruzalem en een duik in het Palestijnse leven op de Westbank. Tot nadenken stemmende ontmoetingen met boeiende gasten uit de Palestijnse en Israelische samenleving én Nederlandse diplomaten. Met als gevolg een genuanceerd beeld van de Israelisch-Palestijns kwestie. Dit alles onder de deskundige en bezielende leiding van Elleke en Ralf maakte het tot een indrukwekkende ervaring.”

Bij de Heilige Grafkerk, september 2022