Misschien ken je ons – Ralf, Mirjam, Elleke en Felix – al persoonlijk van onze Abdijsessies of Inspiratiereizen. Dat weet je dat we graag spreken over vooruitgang. Zelden vertellen we echter waar wij ons voor inzetten. Maar ons inzetten, dat doen we – want alleen met persoonlijke inspanning maak je vooruitgang mogelijk. Maak kennis met onze recente activiteiten rond migratie, ontwikkelingssamenwerking, honger en dakloosheid.
Mirjam Vossen

In juni 2024 stond Mirjam Vossen, ontwikkelingsgeograaf en mediawetenschapper, in de Tweede Kamer voor de Commissie Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Ze vertelde de Kamerleden over haar recente publicatie ‘Voorbij de Borrelpraat’. In dit prikkelende boekje –hier te downloaden– ontkracht ze tal van mythes rond ontwikkelingssamenwerking. Dat zijn niet alleen ‘rechtse mythes’ over strijkstokken en bodemloze putten, maar ook ‘linkse mythes’ over toenemende armoede en klimaatvluchtelingen. Over datzelfde thema was Mirjam ‘Spraakmaker’ op Radio1 en publiceerde ze dit opiniestuk in zeven kranten.
Een andere expertise van Mirjam is migratie. Voor het netwerk ‘OnMigration’ adviseert ze tal van organisaties, waaronder VluchtelingenWerk en de Adviesraad Migratie. Over dit deel van haar werk vertelde ze onder meer in het radioprogramma Vroeg en de podcast Africast. Voor CuriCos werkt Mirjam mee aan de Abdijsessies ‘De wereld staat er beter voor dan je denkt’ en van ‘Heksenjacht tot homohuwelijk’. Bovendien is ze betrokken bij de Inspiratiereizen ‘Kunst & Katholiek’ en ‘Het Roergebied Roept’.
Ralf Bodelier

Dan is er Ralf Bodelier. Initiator van- en betrokken bij alle CuriCos-activiteiten. Ralfs punt is, telkens weer, dat we op tal van terreinen vooruitgang boeken. Hij meent dat we ons niet van de wijs moeten laten brengen door doemdenkers en apocalyptici.
Maakt Ralf zich dan geen zorgen? Wel degelijk. Daarom zet hij zich in. Zo is Ralf betrokken bij WePlanet. Dat is een organisatie die wereldwijde zorg voor het milieu koppelt aan armoedebestrijding. Dat doet WePlanet onder het motto ‘Liberate nature | elevate humanity’.
Samen met Mirjam richtte Ralf begin deze eeuw Stichting Het Goede Doel op, met prachtige projecten in het straatarme Malawi. Sinds enkele maanden is hij op zoek naar nieuwe sponsoren. Geld over? Via deze doneerpagina kunt u geven. Bovendien vindt Ralf dat veel meer betrokken mensen hun stem moeten laten horen in het publieke debat. Daarom geeft hij sinds vorige maand trainingen in het schrijven én aanbieden van opiniestukken. Ook jij kunt meedoen.
Vanzelfsprekend neemt hij zelf volop deel aan dit debat. In deze recente podcast wordt Ralf geïnterviewd door voormalig SP-kamerlid Jasper van Dijk. En in deze podcast door Richard Engelfriet van Stichting Scepsis. Binnenkort verschijnt een mooi interview met Ralf in ‘The Podcast of Hope’.
Elleke Schoenmakers

En dan is er Elleke Schoenmakers, een van de drijvende krachten achter de inspiratiereizen naar Aken, Wenen en Parijs. Wanneer ze voor of na de reizen door deze steden loopt, speurt ze als vanzelfsprekend naar onderkomens van dakloze mensen. Ze vindt hen in portieken, in stadsparken en in tentjes. Dakloze Parijzenaren bouwen complete huisjes aan het Canal Saint-Martin.
Elleke’s belangstelling is geen toeval. Voor de CuriCos-inspiratiereizen is zij kenner van de Weense en Parijse muziek en cultuur. In haar dagelijks leven werkt ze in Tilburg als beleidsmaker binnen het sociaal domein, onder andere op het dossier dakloosheid. In de afgelopen maanden ontwikkelde ze voor de regio Midden-Brabant een mooi actieplan om dakloosheid stevig aan te pakken. Het heet Iedereen een (t)huis. (En valt hier te lezen). Daarmee hopen Tilburg en de omliggende gemeenten dakloosheid niet alleen te voorkomen. Ook willen ze dakloze inwoners, naar Fins model, direct aan een woning helpen.
En terwijl beleidsmaker Elleke zich inzet voor huisvesting van daklozen in Tilburg, zo zette vrijwilliger Elleke zich onlangs in voor huisvesting van verenigingen in haar woonplaats Spoordonk. Als voorzitter van een burgerinitiatief toverde ze de lokale Bernadettekerk om tot een gemeenschapshuis.
Felix Meurders

Last but not least is er Felix Meurders. ‘Er zullen weinig radiomakers zijn die in een tijdsbestek van 60 jaar zo veel woorden de ether in slingerden als de man die in 1946 in Maastricht het levensgeluid hoorde’. Dat schreef cabaretier Vincent Bijlo onlangs in de Varagids. 60 jaar Felix Meurders, dat zijn ‘De daverende dertig’, ‘De Rock-n-Roll methode’, ‘Gesodemeurders’, ‘In de Rooie Haan’, ‘Kassa!’, ‘Spijkers met koppen’, ‘Langs de lijn’ en ‘Radio Tour de France’. Tegenwoordig is het ‘FMop5’, elke zaterdag op Radio5. En het zijn, uiteraard, beide Abdijsessies van CuriCos waar niemand onze gasten beter aan het vertellen krijgt dan Felix.
Er is nog een Felix Meurders, en die maakt zich hard voor het einde van de honger. Dat doet hij als supporter en als lid van de Raad van Advies voor The Hunger Project, een door wijlen John Denver opgezette organisatie met projecten in 13 landen. Soms bezoekt Felix een van de deze landen en schrijft er vervolgens een mooi verhaal over in de Volkskrant. In september gaat hij met Mirjam youtube-filmpjes opnemen over Mirjam’s boekje ‘Voorbij de Borrelpraat’. Ralf tekent voor de scripts.