Boek: Kosmopolieten. Grote filosofen over een betere wereld voor iedereen

Kan kosmopolitisme – wereldburgerschap – een antwoord bieden op grote problemen als armoede, migratie en klimaatverandering?. Kan het een antwoord zijn op populistisch nationalisme en religieus fundamentalisme?

In zijn nieuwe boek ontrafelt filosoof en World in Progress-journalist Ralf Bodelier het kosmopolitische denken sinds de klassieke oudheid. Dat doet hij door grote kosmopolieten als Diogenes, Kant en Levinas te vragen wat hun denken kan betekenen voor Grace Phiri, een extreem arme vrouw in het hedendaagse Malawi.

In boeiende essays legt Ralf Bodelier eigentijdse vraagstukken onder het vergrootglas van het kosmopolitisme van Griekse cynici, Romeinse stoïcijnen, het 18de-eeuwse verlichtingsdenken, het 20ste-eeuwse joodse humanisme en het 21ste-eeuwse sociaalliberalisme.

Hij constateert dat het kosmopolitisme inspirerend en veelkleurig is, maar ook problematisch en tegenstrijdig. Zelf twijfelt hij of hij zich kosmopoliet kan noemen. En tóch pleit hij ervoor het wereldburgerschap niet af te schrijven.: wie over fundamentalisme en populisme spreken wil, kan over het kosmopolitisme niet zwijgen.

Het boek is te bestellen bij uitgeverij Gompel&Svacina voor €29,90