Financieele Dagblad
‘Weet je dat klimaatverandering al grote gevolgen heeft in de hoorn van Afrika?’ Die vraag stelt Save the Children op sociale media. ‘In Somalië én Ethiopië heeft slechts 25% van de bevolking toegang tot veilig drinkwater. In Somalië overlijdt 20% van de kinderen voor hun vijfde verjaardag en is 70% van de mensen ondervoed.’
Het is een opmerkelijke campagne. Is Save the Children niet al vijftig jaar actief in Somalië en Ethiopië? Heeft deze organisatie in die jaren helemaal niets bereikt? Is de kindersterfte niet gedaald, is de toegang tot schoon water niet toegenomen en nam de ondervoeding niet af sinds Save the Children er begon? Dat zou slecht nieuws zijn en een goede reden om geen cent meer naar die club over te maken.
240In Ethiopië daalde kindersterfte van 240 naar 55 per 1000 kinderen.
Gelukkig zijn er ook nog betrouwbare cijfers: van de Wereldbank en de Wereldgezondheidsorganisatie bijvoorbeeld. En die vertellen dat er over ondervoeding in Somalië simpelweg geen cijfers zijn. Maar ook dat in Somalië en Ethiopië respectievelijk 42% en 57% veilig drinkwater heeft, in plaats van 25%.
Bovendien daalt in beide landen de kindersterfte. Sinds 1980 ging die in oorlogsland Somalië van 200 naar 120 op de 1000 kinderen. In Ethiopië daalde kindersterfte van 240 naar 55 per 1000 kinderen. Natuurlijk zijn die aantallen nog veel te hoog: in het steenrijke Nederland zijn het minder dan 4 van de 1000 kinderen. Maar in Somalië is het wel een daling van 40% en in Ethiopië van maar liefst 75%. En dat in amper 40 jaar.
“Omwille van het lieve geld stelt Save the Children de armoede in ontwikkelingslanden nog dramatischer voor dan ze al is” ()
Ontwikkelingsorganisaties zijn één van de krachten achter deze daling. En zij kunnen nog veel meer bereiken wanneer wij hen blijven steunen. Steeds meer organisaties proberen dat geld binnen te halen met eerlijke berichten. Zij laten zien welke problemen nodig moeten worden aangepakt, maar ook welke vooruitgang er wordt geboekt.
Save the Children doet dat niet. Omwille van het lieve geld stelt zij de armoede in ontwikkelingslanden nog dramatischer voor dan ze al is. Míjn geld en sympathie verdienen ze er niet mee. Die geef ik liever aan The Hunger Project. Haar slogan? ‘Honger is het grootste oplosbare probleem ter wereld. Het einde van de honger is in zicht. We zijn er bijna, maar nog niet helemaal.’