Best things first: zet aanbestedingsprocedures online

Corruptie bij kost overheden in lage- en middeninkomenslanden handenvol geld. Gesjoemel is er bijvoorbeeld bij openbare aanbestedingsprocedures voor de bouw van ziekenhuizen of de aanschaf van computers. In vrijwel alle landen in de wereld is de overheid de grootste koper van goederen en diensten van de private sector, dus het tegengaan van corruptie kan miljoenen opleveren.

Een simpele eerste stap kan een groot verschil maken: zet de aanbestedingsprocedure online. Het idee komt van van het Halftime Project van het Copenhagen Consensus Center. Deze denktank maakt en een lijst met twaalf concrete, haalbare en efficiënte voorstellen die het leven van mensen in armoede enorm kunnen verbeteren. Elektronisch aanbesteden door overheden is er één van. Meer partijen kunnen dan meedoen, het is transparant wat er gebeurt en het betalen van steekpenningen wordt een stuk moeilijker.

Minder advertenties, betere wegen

Een studie in 11 landen liet positieve resultaten zien. De Filipijnse overheid bespaarde 9 miljoen dollar per jaar doordat ze de aanbestedingen niet meer hoefden te adverteren in de landelijke kranten. In Zuid-Korea duurt het aanbestedingsproces nu gemiddeld 2 uur in plaats van 30 uur. In India verbeterde de kwaliteit van de wegen met 12 procent. En de besparing was aanzienlijk: de onderzochte landen zagen hun overheidsuitgaven na de invoering van elektronische aanbestedingen met gemiddeld 6,75% dalen.

Het opzetten van een elektronisch aanbestedingssysteem kost tijd – gemiddeld 5 jaar – en geld – ongeveer 16 miljoen dollar per jaar. Dat verdient zich echter snel terug. In lage inkomenslanden levert elke geïnvesteerde dollar zo’n 38 dollar aan besparingen op. In middeninkomenslanden is dat ruim 300 dollar.

Corruptie helemaal uitroeien kan elektronisch aanbesteden niet, maar het is een effectieve manier om te zorgen dat overheden meer geld overhouden voor onderwijs of gezondheidszorg.

Meer slimme ideeën voor een wereld zonder armoede? Geef mensen eigendomsrechten en train de leraren.