Bijna een miljard mensen in de wereld vrezen dat ze de komende vijf jaar uit hun huis of van hun land zullen worden verjaagd. Reden: ze kunnen niet bewijzen dat hun huis of land van hen is. Gevolg: ze investeren niet in een nieuw dak, planten geen bomen en missen de kans om hun huis te gebruiken als onderpand voor een lening.
Registreer het land en geef mensen eigendomspapieren. Dit voorstel komt van het Halftime Project van de Copenhagen Consensus. Deze denktank publiceerde samen met een groep topeconomen de ‘doable dozen’: een lijst met twaalf concrete, effectieve en haalbare duurzame doelen om een eind te maken aan extreme armoede. Juridische zekerheid over je huis en land is er één.
En de resultaten liegen er niet om, zo zagen onderzoekers na een analyse van diverse landen die de rechten van mensen hadden verbeterd. De landbouwopbrengst stegen met gemiddeld 40 procent. De huizen werden gemiddeld 25 procent meer waard en het huishoudinkomen steeg gemiddeld met 15 procent. In een aantal landen gingen kinderen langer naar school, kregen mensen gemakkelijker een lening en groeide het bosareaal.
Luchtfoto’s
Overheden moeten daarvoor wel eerst een flinke klus klaren. Want voordat je eigendomspapieren kunt verstrekken, moet je eerst – letterlijk – in kaart brengen wat van wie is. In Sub-Sahara Afrika is nog maar 14 procent van alle land beschreven. Maar diverse landen, zoals Rwanda, maken inmiddels meters. Met luchtfoto’s en satellietbeelden worden grenzen van percelen gemarkeerd. En inwoners krijgen juridische bemiddeling bij conflicten over de grenzen. Die investering verdient zich volgens de onderzoekers snel terug. Alleen al in de steden in Afrika schatten zij de opbrengst van verbeterde grondrechten op 160 miljard dollar in 30 jaar tijd – en dat is 30 keer meer dan de kosten.
Meer slimme ideeën voor een wereld zonder armoede? Zet aanbestedingsprocedures online en train de leraren.