Door de sloppen en dorpen van Malawi

Het is warme hart van Afrika. De problemen zijn overweldigend, de levenslust en vriendelijkheid zijn dat ook. In maart 2023 reisden we met een groep door Malawi. We beloofden onze reizigers om ze onder te dompelen in de mensen, het dagelijkse leven en het landschap in dit land. We konden niet vermoeden dat dit ‘onderdompelen’ zo’n letterlijke betekenis zou krijgen.

Cycloon Freddy raasde half maart door het zuiden van Malawi en dat ging gepaard met weergaloze en onafgebroken stortbuien. Wij schuilden achter stevige muren en onder goede daken, en paraplu’s en onze bus hielden ons droog. Hoe anders was het in de townships in Blantyre. Muren spoelden weg, huizen stortten in en modderstromen sleurden alles mee. Scholen en kerken stroomden vol met vluchtelingen en meer dan 500 mensen verloren het leven.

Met de groep improviseerden we ons door de regenbuien heen en dat maakte de reis ook bijzonder. Hier volgt een kleine sfeerimpressie.

We wandelen door Ndirande, een groot en levendig township in Blantyre. Dat doen we met Saulos, Tendaye en Matthews, drie gidsen die zelf in de wijk wonen. De economie ligt op straat: gieters, pannen, bankstellen en doodskisten, ze worden allemaal langs de weg gemaakt. Niks wordt weggegooid, voor onze ogen veranderen autowrakken in gieters en kookpannen. Na afloop drinken we een biertje in de shabeen.

‘s Avonds nodigen we gasten uit. In Balaka treffen we Paul van de Haleluja-band, een van de bekendste en oudste popgroepen in Malawi. De muziek gaat aan en hij krijgt de voetjes van de vloer. Op de foto ernaast zie de groep met onze gids Saulos (rechts) en chauffeur Chifundo (links). Met Saulos lezen we in de ochtend de krant.

Aan het lieflijke meer van Malawi zijn de weergoden ons gunstig gezind. Twee dagen later, op het Zomba-plateau hebben we minder geluk. Maar een paar jongens uit de buurt helpen ons om de modderplassen over te steken.

Terug in Blantyre zien we de ravage die de cycloon heeft aangericht. Onze gids Saulos coördineert, met donaties van Stichting Het Goede Doel, een noodhulpactie voor Migowe, een zwaar getroffen dorp in Phalombe. Voor zijn huis worden zakken maismeel, bonen en soya omgepakt en een dag later uitgedeeld aan gezinnen die hun huis zijn kwijtgeraakt.

Onze volgende reis naar Malawi is van 10 tot 24 oktober 2024. Wil je op de hoogte blijven? Mail naar ralf@curicos.nl