Op Winterreise  – concert en gesprek – 7 januari 2024

Op zondagmiddag 7 januari vindt op Abdij van Koningshoeven in Tilburg een bijzondere try-out plaats van Franz Schuberts liederencyclus Winterreise. De Duitse bariton Frederik Schauhoff plaatst de wereldberoemde cyclus uit 1827 in een compleet nieuw perspectief. Dat doet hij samen met de Duitse kunstenaar Roger Nyssen en de Tilburgse filosoof Ralf Bodelier.

Schuberts Winterreise gaat, aldus de gangbare interpretatie, over de vele emoties van een man die na een verloren liefde huis en haard moet verlaten en begint te zwerven. De 24 liederen eindigen met zijn verlossing in de dood.

In de nieuwe theatervoorstelling ‘Op Winterreise’ verschuift de interpretatie: nu gaan de liederen over de emoties van iedereen die huis en haard moest verlaten en ze eindigen met een verlossing in menselijkheid.

Wie vandaag het meest met verlies van een thuis worden geconfronteerd, zijn vluchtelingen en asielzoekers. Niet alleen kent deze ‘Op Winterreise’ een heel wat bemoedigender einde, ook worden de romantische liederen van Schubert afgewisseld met muziek en poëzie van Tilburgse vluchtelingen.

De uitvoerenden gaan doorlopend in gesprek met het publiek. Het concert houdt daarmee het midden tussen een klassieke liederenmiddag, een talkshow en een kennismaking met de muziek en poëzie van vluchtelingen uit de eigen stad. In het winterseizoen 2023-2024 gaat ‘Op Winterreise’ op tournee door Duitsland.

De try-out vindt plaats op 7 januari 2024 15.00 op de trappistenabdij van Koningshoeven. U bent van harte welkom. U kunt zich aanmelden door uw naam door te geven aan ralf@curicos.nl Omdat het een try-out voorstelling is, heffen we geen entree. U mag na afloop geven wat u wil.