Naar Malawi in oktober 2024

De vriendelijkheid van de mensen is onovertroffen en de natuur is majestueus. De problemen zijn indrukwekkend maar de omgang met die problemen is dat ook. Samen met onze vriend Saulos Jali organiseren wij, Mirjam Vossen en Ralf Bodelier, sinds 2004 kleinschalige reizen door Malawi, het warme hart van Centraal Afrika. Onze laatste reis was in maart 2023 (klik hier voor een sfeerimpressie). In het najaar van 2024 gaan we opnieuw.

Van donderdag 10 oktober tot donderdag 24 oktober 2024

De reis door Malawi aan de hand van onze vrienden, is een reis door het Afrika van de Afrikanen. Hun levens staan centraal. Daarom drinken we thee in hun huizen, eten we aan hun tafels, gaan we met hen naar de kerk of de moskee, wandelen we door hun akkers en tuinen en verkennen we met hen de uitgestrekte sloppenwijken waar ze wonen. Want dáár, in de kroegen, de malariaklinieken, de timmerwerkplaatsen, de markten, de kerken en de moskeeën, speelt zich het volle Afrikaanse leven af. Maak in dit filmpje kennis met Filesi, een van onze koks.

Maak via deze video kennis met Saulos

’s Ochtends leest Saulos Jali met ons de krant. Vervolgens vertrekken we in twee- of drietallen, begeleid door onze vrienden, naar een school, politiebureau, krantenredactie of illegale alcoholstokerij. ’s Avonds ontvangen we Malawiaanse gasten, die ons bijpraten over cultuur en religie, politiek en de liefde. Een bescheiden toeristische rondreis brengt ons naar Mount Ndirande, Lake Malawi en Liwonde National Park.

Een gast van het eerste moment, Michel Knapen, alweer tien jaar getrouwd met de Malawiaanse Lucia, schreef na afloop: ‘Door het reizen in de propvolle minibusjes, de kleuren van het landschap, de geuren van de dorpjes, de avondlijke gezangen in de townships, vergeet je het gedoe over bonussen, prepensioenen en optiewinsten uit het decadente Nederland. In Malawi gaat het nog om het rauwe bestaan. Leven en overleven zijn in Malawi nog betekenisvol.’

Voorlopige praktische informatie

De Malawireis duurt 14 dagen. De reis start in de tweede stad, Blantyre, en eindigt daar twee weken later ook. De reizigers boeken en betalen zelf hun vliegreis. Daarbij komen de kosten van malariapillen, vaccinaties en een visum. In het voorjaar van 2024 bepalen we de prijs van het volledige verblijf, maaltijden, vervoer en de begeleiding -kortom bijna álles- in Malawi. In maart 2023 was dat 1400 euro.

In het voorjaar van 2024 organiseren we een vrijblijvende informatieve bijeenkomst over deze reis. Enkele weken voor vertrek is er bovendien een uitgebreide informatie- en kennismakingsmiddag in Tilburg, met aandacht voor cultuur, politiek en religie in Malawi. Het minimale aantal vrienden aan deze reis is 10, het maximale aantal is 16. En zoals bij alle inspiratiereizen geldt: onze vrienden zijn belangstellend, vriendelijk en open voor nieuwe ervaringen.

Wil je op de hoogte blijven? Stuur een mailtje naar ralf@curicos.nl.