Financieele Dagblad
John Kerry is de Amerikaanse klimaatgezant. Vorige week werd Kerry ondervraagd door de BBC. Wat zijn de Amerikaanse plannen om de uitstoot van CO2 terug te dringen? Kerry’s antwoorden waren zo verstandig en zo weloverwogen, dat menig duurzaamheidsdenker met hoofdpijn naar bed moest.
Sinds de klimaatverandering op de agenda staat, zo rond 1990, weten duurzaamheidsdenkers immers precies hoe we hem onder controle krijgen: enerzijds gaan we álle fossiele energie vervangen door stroom uit zon en wind; anderzijds gaan we fors consuminderen, om te beginnen met minder vlees en minder vliegen. Daarnaast doen we aan kringlooplandbouw, warmtepompen en waterstof.
Het resultaat mag er zijn. In 1990 werd 81 procent van al onze energie opgewekt met fossiele brandstoffen, in 2020 was het 80 procent. En omdat de economie maar door bleef groeien, stootten we in 1990 ruim 22 miljard ton CO2 uit en in 2020 ruim 36 miljard ton. Omdat de duurzame aanpak zo succesvol is, wordt iedereen die het waagt hem te betwijfelen, gecanceld als klimaatontkenner of lobbyist voor de kolenindustrie.
En plots is er John Kerry. Op de BBC beweerde de charmante Amerikaan drie dingen. Eén: van consuminderen hoeft geen sprake te zijn. ‘We hoeven geen kwaliteit van leven op te geven en niet per se minder vlees te eten’. Kerry ziet meer in technologie die de broeikasgassen uit de veehouderij af laat nemen. Twee: kernenergie, de enige CO2-vrije energiebron die werkelijk verschil kan maken, wordt weer deel van de oplossing. Drie: met de technologie die we nu hebben, halen we nooit meer dan 50 procent van onze CO2-reducties. Voor andere 50 procent moet worden geïnvesteerd in onderzoek naar technologie die simpelweg nog niet bestaat. ‘Waarom zou het niet lukken om afscheid te nemen van onze koolstofeconomie’, vroeg Kerry zich af. ‘We hebben toch ook de mens op de maan gebracht, het internet uitgevonden en supersnel een coronavaccin in de markt gezet?’
Mijn hart sprong. Eindelijk weg van de calvinistische duurzaamheidsideologie. Eindelijk weer een nuchtere en optimistische, pragmatische en technologische aanpak met kans op succes. En een regelrechte oorlogsverklaring aan de duurzame status quo. Arme John Kerry. Hij gaat het heel moeilijk krijgen.
Ralf Bodelier is filosoof