Wanneer de Curious Cosmopolitan door de statistieken bladert, wordt hij doorgaans blij. Veel grote problemen worden immers stap voor stap opgelost. Ondanks alle doemberichten, gaan we er wereldwijd op vooruit; of het nu gaat om het groeiende aantal landen dat het homohuwelijk toestaat of de afname van slachtoffers van klimaat (inclusief klimaatverandering).
Een van de weinige ontwikkelingen die niet de goede kant op gaat is honger. Jarenlang daalden de aantallen en percentages van mensen die honger leden of ondervoed waren. Was er in het jaar 2000 13,2% van de wereldbevolking ondervoed, in 2017 was het 8,3%, maar even later, in 2019, was het plots weer 8,9% van de wereldbevolking. Er zijn nog geen percentages uit 2020, 2021 en 2022, maar onderzoekers vrezen dat het er niet beter op is geworden. Eerst stortte corona een deel van de armen terug in honger, nu is het de oorlog in Oekraïne.
Vrijwel de hele toename van honger vindt plaats in Sub-Sahara Afrika. En volgens de VN ligt de belangrijkste oorzaak in een toenemend aantal kleine conflicten, waardoor boeren van hun land vluchten. Wat ook speelde was het klimaatverschijnsel El Niño, dat zowel droogte als overstromingen veroorzaakte.
Ben jij ook geïnteresseerd in wereldwijde trends en ontwikkelingen? Overweeg dan eens een Abdijsessie van curicos.nl/abdijsessies. In 48 uur, in een abdij in Brabant of Limburg, word je volledig bijgepraat en krijgt je wereldbeeld een opfrisser.