Help! De vaste gever verdwijnt

De Dikke Blauwe

Bent u nog vaste donateur van een goed doel? Dan hoort u tot een uitstervende diersoort. Volgens een maandag gepubliceerde peiling van De Volkskrant slinken de vaste donaties aan de 25 grootste goede doelen. Het Wereld Natuur Fonds raakte in 2018 63.000 vaste donateurs kwijt, Oxfam Novib 16.000 en Greenpeace 9.000. 

Hoogleraar filantropie René Bekkers roept het al jaren: de loyaliteit aan goede doelen loopt terug. Vooral dertigers en veertigers zijn steeds minder te porren voor een vaste donatie per maand, zo blijkt uit het langlopende VU-onderzoek Geven in Nederland. Ook Goede Doelen Nederland zag de neergang na een sectoronderzoek onder 24 goede doelen. De organisatie berichtte in augustus nog blijmoedig dat ‘de resultaten van goede doelen in 2018 nagenoeg gelijk waren gebleven’. Maar wie ‘onder de motorkap’ keek, zoals de Dikke Blauwe deed, zag dat de donaties van particulieren met 4 procent waren teruggelopen. 

Klimaatverandering
Met de afnemende donateursloyaliteit is het als met de stijgende temperatuur op aarde: het is man-made, de bewijzen stapelen zich op, de trend is langdurig en ontkennen heeft geen zin. Je kunt de feiten maar beter recht in de ogen kijken. Om je vervolgens te buigen over de vraag: hoe erg is het? Kunnen we het onheil nog afwenden? Of moeten we ons aanpassen?   

Hoe erg is het? Zoals de temperatuur niet overal even hard oploopt, zo lopen vaste donateurs niet overal even hard weg. Grote gezondheidsorganisaties doen het juist goed. Alleen KWF Kankerbestrijding staat in de min, maar alle andere gezondheidsfondsen in het onderzoek haalden vorig jaar juist meer geld uit vaste donaties. Alzheimer Nederland scoorde ruim 17 procent hoger en het Longfonds tikte er zelfs ruim 30 procent bij. 

Anderen zitten echter in zwaar weer. Grote natuur- en milieuorganisaties leverden allemaal vaste donateurs in. Ook de meeste grote noodhulp- en ontwikkelingsorganisaties haalden minder vaste donaties op – met uitzondering van het Liliane Fonds, Artsen zonder Grenzen en Kerk in Actie. Generieke cijfers, over de totale donateursdaling in goede doelenland, vertellen dus niet het hele verhaal. Het zou onderzoekers als Geven in Nederland en Goede Doelen Nederland sieren wanneer ze hun nieuws over donateursbetrokkenheid beter ontvlechten.  

Leuren op straat
Voor de organisaties die echter in de penarie zitten is de vraag: kunnen we het onheil afwenden? Dat lijkt een gepasseerd station – althans met de bestaande marketingmachine. Het leuren op straat, aan de telefoon en langs de deuren levert steeds minder op. Het is dus aanpassen geblazen, proberen op andere manieren je donateursinkomsten op peil te houden. De heilige graal van dit moment is de challenge, een opgepimpte versie van de sponsorloop door een heuse alp op te fietsen, een volle nacht te wandelen of een heuse Elfstedentocht te zwemmen.   

Allemaal weinig creatief, vond René Bekkers in de Volkskrant. Wat hem betreft mogen goede doelen meer ruimte geven aan individuele donateurs die zelf acties op touw zetten. Kijk bijvoorbeeld eens naar de eenzame uitblinker in de Volkskrant-lijst: het Prins Bernard Cultuurfonds, waar vermogenden een eigen fonds op naam kunnen krijgen. Private donaties aan het PBC groeiden in 2018 met maar liefst 70 procent.   
Succesvolle fondsen die ruimte geven aan individuele donateurs – laat het een inspiratie zijn om op zoek te gaan naar alternatieven voor de vaste donateur.