De Curious Cosmopolitan leest wel eens wat. Bijvoorbeeld een studie in het medisch tijdschrift Cardiovascular Research. En die vertelt dat een injectie met een specifiek gen de achteruitgang van het hart bij oude mensen met wel tien jaar terug kan draaien. Het lijkt science fiction, maar toch blijkt het mogelijk: beschadigde hartcellen kunnen worden gerepareerd met gezonde exemplaren.
Muizenharten
Toegegeven, vooralsnog is dat alleen gebeurd bij muizen. Wetenschappers ontdekten dat mensen en dieren met het gen BP1FB4 veel langer leven en veel minder hartproblemen hebben. Ze wisten dat gen te isoleren en bij oudere muizen te injecteren. Vervolgens zagen ze dat de biologische klok van de muizenharten terugspoelde. En dat deden ze met een tijd die in een mensenleven ongeveer tien jaar zou bedragen. In een laboratorium flikten ze hetzelfde met beschadigde hartcellen van mensen. Ook ditmaal verbeterden die hartcellen.
Strijd tegen hartfalen
Een van de onderzoekers, de Italiaanse Monica Cattaneo, zegt in een Britse krant: “Door dit gen toe te voegen aan verouderde hartcellen in een reageerbuis, blijken de hartcellen van oudere patiënten met hartfalen weer naar behoren te functioneren.” Cattaneo benadrukt dat het onderzoek nog in een vroeg stadium zit. Maar de onderzoekers verwachten dat gen-injecties het wel eens een ‘revolutionaire manier’ zou kunnen worden om mensen met hartfalen te behandelen. Ja, ze sluiten zelfs niet uit dat met deze methode voorkomen kan worden dat hartfalen zich überhaupt ontwikkelt.
Benieuwd naar de invloed van moderne technologie op onze welvaart en welzijn? Meld je aan voor onze nieuwsbrief of doe mee aan een van onze Abdijsessies.