132 miljoen kinderen die niet hoefden te sterven

Wat fout gaat, haalt de krant, wat goed gaat, dringt niet tot ons door. Waaronder een bericht, vandaag op ‘Our World in Data’, dat 132 miljoen kinderen sinds 1990 niet hoefden te sterven, omdat de gezondheidszorg in hun landen spectaculair verbeterde.

Het raar om te schrijven over iets dat niet gebeurde. Over oorlogen die niet uitbraken, over mensen die niet tot slaaf werden gemaakt, over kinderen die niet stierven. Willen we echter een goed beeld krijgen van de wereld waarin we leven, dan is het goed om ons te realiseren dat dingen die vroeger vanzelfsprekend waren (dat heel Europa met elkaar in oorlog was, of dat hele volksstammen werden verslaafd) al heel lang niet meer voorkomen.

Een van de meeste spectaculaire verworvenheden van onze tijd is de snel dalende kindersterfte. Wanneer we de kindersterfte in 1990 tot uitgangspunt nemen, zien we niet alleen dat die enorm is afgenomen. We kunnen ook uitrekenen hoeveel mensen er niet waren geweest wanneer die kindersterfte vandaag nog net zo hoog was als in 34 jaar geleden. Welnu: sinds 1990 overleefden maar liefst 132 miljoen kinderen die zouden zijn gestorven wanneer onze wereldwijde gezondheidszorg niet zo enorm was verbeterd.  

Dat is een enorme prestatie, al zijn we er uiteraard nog lang niet. Ooit stierf een op de twee kinderen voor het vijfde jaar. In het Westen is kindersterfte nu gedaald tot een op de 300. Op het Afrikaanse continent is het gemiddeld nog een op de 25. Er is dus nog heel veel werk aan de winkel. Maar dat het kan -omdat sinds 1990 132 miljoen kinderen overleefden- dat is een enorme opsteker. En een flinke aanmoediging om die kindersterfte nog veel en veel sterker te laten dalen. Om, bijvoorbeeld, fors te blijven investeren in ontwikkelingssamenwerking.

Wil je de impact van de vooruitgang die we wereldwijd boeken werkelijk tot je door laten dringen? Bezoek dan onze abdijsessies. 48 uur college, debat, bezinning en film in een oude, abdij in Brabant. Zie https://www.curicos.nl/abdijsessies/ Aanmelden bij ralf@curicos.nl

(Foto bij dit artikel via Rawpixel CC0 1.0 DEED CC0 1.0 Universal)

CC0 1.0 Universal